Hajdú-Bihar

2019.05.05. 19:08

Robogó gázolt kóbor ebet Hajdúszoboszlón

A törvény kimondja, hogy tilos az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozni.

Fotó: Olvasónk felvétele

Egy balesetről, amelynek szenvedője egy kóbor kutya volt, felháborodott hangvételű levelet kaptunk Hajdúszoboszlóról. A kóbor eb a Major utcában ment át az úttesten, amikor egy robogó ráment a hátsó lábára, majd az illető a járművével megállás nélkül továbbhajtott. Egy hölgy közbenjárására az állatot elszállították a városgazdálkodás gyepmesteri telepére, majd onnan állatorvoshoz került – olvasható a levélben.

Akadt segítője a kutyának

– A levelében említett esetben ismeretlen bejelentő tájékoztatta a gyepmesteri feladatokat ellátó kollégánkat, hogy egy elütött kutya található az úton. A gyepmester az előírásoknak megfelelően kiszállt a helyszínre, az állatot befogta, és sérülései miatt az állatorvoshoz szállította – válaszolta megkeresésünkre Nyéki István, a hajdúszoboszlói városgazdálkodás vezérigazgatója, majd azzal folytatta, hogy az állatorvos a kutyát megvizsgálta, a sérüléseit ellátta, a kutya az állategészségügyi telepre került megfigyelésre. Sajnos az eb nem rendelkezik transzponderrel, így a tulajdonos azonosítására nincs lehetőség.

Fotó: Olvasónk felvétele

– Az állat a körülményekhez képest jól volt, ennek ellenére újabb állatorvosi vizsgálatra került sor, ahol megállapították, hogy műtétre van szükség, melynek költsége több 10 ezer forint. Szerencsére jó szándékú emberek a kutyát magukhoz vették, jelenleg ideiglenes elhelyezésben van, és gondoskodnak a szükséges orvosi ellátásról. Ez az eset jól végződött.

Szólni, értesíteni!

Nyéki István arról is tájékoztatott, hogy az állatok védelméről szóló törvény szigorú előírásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy tilos az állatoknak fájdalmat, illetve szenvedést okozni. Konkrétan azonban arról, hogy mi az eljárás abban az esetben, ha egy állatot elüt egy jármű, nincs rendelkezés, de a jogszabály szellemiségéből következik: mindent meg kell tenni azért, hogy az állat szenvedését enyhítsük.

– A konkrét esetben véleményem szerint a helyes eljárás az lett volna, ha a balesetet okozó megáll, meggyőződik az állat állapotáról, és vagy az állatorvoshoz viszi, ahol a további intézkedéseket megteszik, vagy ha erre nincs módja, értesíti az állategészségügyi feladatokat ellátó gyepmestert. Természetesen abban az esetben is értesíteni kell a gyepmestert, ha az állat elpusztul a balesetben, hiszen a tetemet nem hagyhatjuk közterületen – mondta Nyéki István.

- Kovács Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!