égető kérdések

2021.05.08. 07:30

Ötszáz parkolóhely áll üresen a belvárosban

Többek közt tulajdonosváltás nehezíti az épület helyzetét.

Fotó: Kiss Annamarie

Évek óta zárva van Debrecenben a Miklós utca 11. szám alatti Apolló Parkolóház, és egyelőre sejteni sem lehet, hogy vajon mikor nyithat meg újra az autósok előtt. Jelenleg ugyan a felszíni parkolás a járványhelyzet egyik kormányzati intézkedése miatt ingyenes, de mivel ez nem marad így örökké, az egyre nagyobb forgalom miatt minden parkolóhelyre szükség lenne a belvárosban.

A Miklós utcai mélygarázs 500 parkolója igencsak jól jönne majd a helyekért vadászó autósoknak…

A feltételes mód oka, hogy a parkolóház és a fölötte lévő épület, amelyben egy magán­egészségügyi központ, az Apolló Medical Center működik, éppen tulajdonosváltás közben van. A korábbi tulajdonos, az Apolló Parkolóház Kft. a jelenleg elérhető cég­adatok szerint felszámolás alatt áll, és úgy tudjuk, hogy az ingatlant a felszámolási eljárás során a budapesti Indotek Group szerezte meg. Információink szerint azonban a befektetésekkel foglalkozó fővárosi társaságnak egy lépés még hiányzik ahhoz, hogy lezáruljon a folyamat: a földhivataltól várnak a tulajdonjog-bejegyzésre, e nélkül pedig a parkolóház újbóli megnyitására sem kerülhet sor. Ráadásul az utóbbi években a mélygarázs műszaki állapota sokat romlott, valószínűleg számos korszerűsítést kellene végrehajtani ahhoz, hogy ismét meg lehessen nyitni az autósok előtt.

Kérdés, hogy milyen állapotban van például a be- és kiléptetéshez szükséges sorompók automatikája, amelyet évek óta nem használtak, vagy megfelel-e az előírásoknak a lift, a gépészet, a jegyautomata.

A szükséges javításokat, felújításokat azonban csak a megfelelő engedélyek birtokában lehet elkezdeni, ennek feltétele pedig az, hogy a tulajdonosváltás lezáruljon, megtörténjen a földhivatali bejegyzés is.

2018-ban egyébként még arról szóltak a hírek, hogy a parkolóház üzemeltetését az önkormányzati tulajdonú DV Parking Kft. veszi át, erről Papp László polgármester is beszélt a 2018. október 15-i közgyűlésen. Ebből a tervből aztán valamiért semmi sem lett – ezt követően került képbe az Indotek Group.

Egyelőre nem kaptunk választ

A mélygarázs jövőjével kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az Indotek Groupnak, válaszokat azonban egyelőre nem kaptunk. Szerettük volna megtudni, hogy mire számítanak, mikorra várják a tulajdonjog bejegyzését, és ennek függvényében belátható időn belül megnyithat-e a parkolóház, vagy egyáltalán tervezik-e az újranyitást.

Kíváncsiak voltunk a mélygarázs jelenlegi állapotára is, továbbá arra, hogy ha valóban szükséges, akkor milyen konkrét felújításokat terveznek a nyitás előtt.

A cég honlapján fellelhető adatok szerint az Indotek jelenleg több mint bruttó 1,7 millió négyzetméter beépíthető és bérbe adható területtel rendelkezik, továbbá húsznál is több irodaházat, mintegy 100 raktárt, csarnokot és logisztikai parkot működtet. A 2010-es évek közepén a kereskedelmi ingatlanok piacára is beléptek, és ma már több mint 20 fővárosi és vidéki bevásárlóközpont, például a Debrecen Plaza üzemeltetéséért felelnek. Az általuk üzemeltetett ingatlanok bérlőinek száma meghaladja a 3500-at.

Nagy tervekkel vágtak bele tizenhárom évvel ezelőtt

A terület rendezésére korábban komoly tervek születtek, sőt a megvalósítás nagy csinnadrattával el is kezdődött. Az új üzletház, az Apollo Superior 2008. szeptember 9-i alapkőletételéről az MTI is tudósított.

„Az ígéretek szerint a belvárosi miliőbe illeszkedő bevásárlóközpontot és parkolóházat húznak fel a következő két évben Debrecenben. A beruházó a százmilliárdos nagyságrendű Balaton körüli fejlesztést tervező SCD Group” – olvasható az eseményről szóló tudósításban. A beruházó a Piac utca és a Miklós utca által határolt területen egy igazán impozáns, húszezer négyzetméteres kereskedelmi központot (irodákkal, kereskedelmi és szórakoztató egységekkel) és egy hozzá kapcsolódó parkolóházat álmodott meg. Mindezt úgy, hogy az építés során figyelembe veszik, hogy a beruházás szomszédságában műemlék jellegű ingatlanok találhatók, így az üzletközpont előtti épület homlokzatát is megtartották volna, illeszkedve a 21. századi belvárosi hangulathoz. A nagyszabású, több mint 10 milliárd forintos ingatlanfejlesztést 2010-ben be is kellett volna fejezni, végül mindössze a parkolóház és a fölötte lévő, az Apolló Medical Centernek is helyet adó épület készült el.

Takács Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!