múltidéző

2021.03.25. 13:30

Üzérkedő boltvezető a bíróság előtt, ismét kisiklott a 4-es villamos: erről szóltak a hírek

Ezekről az eseményekről a Napló is beszámolt fél évszázaddal ezelőtt.

Fotó: Napló-archív

Nyolcezer állami és szövetkezeti, valamint négyezer magánerős OTP-lakás megépülésével is számolt a megyeszékhely vezetése 50 évvel ezelőtt. Dr. Ács István, a városi tanács elnöke a Napló cikkében arra is kitért, hogy az új gyárak megépülése mellett 900 férőhellyel bővítik a kollégiumokat, s 800 ágyas kórház-rendelőintézet épül. Óvodai férőhely 1500 volt.

Fotó: Napló-archív

A szállodai gondok enyhítése érdekében bővítik az Aranybikát, a Vörös Hadsereg útja és a Hatvan utca sarkán áruház épül, s már tervezték a Csapó utcai vásárcsarnokot is. Tovább épül a Dobozi lakótelep, ezenkívül a Darabos utcánál is lakótelep lesz, és készen álltak a Burgundia utca betonpaneles házainak a tervei is – jelezte a tanácselnök. A Napló 1971 márciusának első felében megjelent számai beszámoltak arról is, hogy jelentős mennyiségű és értékű áru üzletszerűen, szövetkezet működésével leplezett üzérkedés miatt a debreceni bíróság elé került egy férfi, aki nem elégedett meg a havi 4 ezer forintos jövedelmével. A teljes nevével leírt illető az egyik téesz pestlőrinci üzletét vezette. Akkori hírünk az is, hogy 14 milliós beruházással épült a gyengén látók intézete a Böszörményi úton (az átadást 1972 áprilisára tervezték), 50 éve nyílt meg Móré Mihály festőművész kiállítása a Medgyessy Teremben, s mint közöltük, új üzemi fürdőt és öltözőt adtak át a bőrgyárban. „Ezzel az érzékletes példával bizonyították”, hogy tenni akarnak a nők helyzetének javításáért.

 

A Tanácsköztársaság úti Egyetem Kávéházban 150 kötetes könyvtárat is berendeztek, míg egy másik cikk szerint nyolc iskolai csoport vett részt az úttörőházban az Éneklő rajok versenyének helyi döntőjében. A Petőfi Sándor Általános Iskola 20 éves lett, így ünnepi kiállítást és kultúrműsort is tartott.

Föcze Lajos, a KISZ KB főtitkára a Medicorba látogatott. A gyár dolgozóinak átlagéletkora 28 év volt, így ez jelentős feladatokat rótt a KISZ-re. Hírt adtunk arról is, hogy kisiklott egy 4-es villamos az Attila téren, ahol egy hónapja is volt ilyen baleset. Személyi sérülés nem történt.

Fotó: Napló-archív

Moszkvában kiállítás nyílt a Debreceni Ruhagyár – Budaprint-textíliákból készített – termékeiből. Cikkünk szerint javítani kellett a csomagoláson, de határoztak az export növeléséről is. Ugyanakkor Debrecenbe érkezett Apró Antal, az MSZMP Politikai Bizottságának tagja, a Minisztertanács elnökhelyettese, aki a Magyar Gördülőcsapágy Művekbe is ellátogatott.

Építőipari vállalatunk NSZK betonszivattyús járművet vásárolt, mellyel függőlegesen 80, vízszintesen 200 méterre juttatható a beton. Ez kellett is, hiszen akkor már rajtra készek voltak a nagy lakótelep-építések.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!