Hajdú-Bihar

2018.03.09. 11:15

Látogatókat hozott a komp tavaly téli kalandja

Egyek, Tiszacsege - A kormánydöntéssel kiemelt turisztikai régióvá előlépett Tisza-tóhoz tartozik Egyek és Tiszacsege is.

Egyek, Tiszacsege - A kormánydöntéssel kiemelt turisztikai régióvá előlépett Tisza-tóhoz tartozik Egyek és Tiszacsege is.

Ennek hatását egyelőre még nem érzékelik Egyeken, azt azonban nem vitatják, hogy a pályázati források révén a kiemelt turisztikai régió cím nagy fejlődés lehetőségét hordozza magában. Ezek évek, évtizedek múlva „érhetnek be”.

– Kiemelten érkeznek a térségbe a támogatások, az azokból megvalósuló fejlesztések az elfogadott stratégia szerint valósulnak meg. Ezek közül egy, a Tiszafüred-Hortobágy kerékpárút Egyek közigazgatási területén is áthalad. Ezzel kapcsolódik a településem a projektekhez – mondta Miluczky Attila, Egyek polgármestere, aki azzal folytatta, hogy ha a szomszédos Tiszafüred és Tiszacsege fejlődik, az mindenképpen kihatással lesz Egyekre is.

Kellene a vízibenzinkút

A Tiszapart, a komp, a csárda, no meg a gyógyvizű strand miatt Tiszacsegén már hosszú évekre visszanyúló hagyománya van az idegenforgalomnak. A tisza-tavi kapcsolatot még Németh József, korábbi polgármester hozta tető alá, és ennek keretében voltak, vannak is nyári rendezvények Csegén. A Tisza-tó turisztikai régió kiemelt támogatása azonban új lehetőséget jelent a közel ötezer lakosú városnak.

– A Tisza partját szebbé, természetesebbé, a vendégfogadásra a jelenleginél is alkalmasabbá szeretnénk tenni. Strandot alakítunk ki, túrakenu-kikötőt építünk, és persze hangsúlyt fektetünk a kompközlekedésre is. Megjegyzem, a komp múlt évi jeges kalandja után 2017-ben a vízijárműnek közel 15 százalékos forgalomnövekedése volt, annyian kíváncsiak voltak az átkelőhajóra – mondja Szilágyi Sándor polgármester, majd sorolja a városa kiemelt régióba sorolásának további, remélt kedvező hatásait. – A csónakok, vízijárművek javítására a város szélén egy javítóműhelyet szeretnénk felépíteni, továbá egy telephelyet is a hajók téli tárolására. És talán megvalósul a régi vágyunk, egy vízibenzinkút. Mindez új munkahelyeket is hozhat, továbbá növekedhet a szálláshelyek száma. Nem a többcsillagosoké, hanem a turistaszállóké, a falusi vendéglátóhelyeké. Bízom benne, a beruházások kétéven belül elkezdődhetnek.

- Kovács Zsolt -


[related-post post_id="3436952"]

[related-post post_id="3379450"]

[related-post post_id="3376140"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!