Gazdaság

2019.01.30. 14:20

A repülőgépipar motorja Debrecenben

Debrecen - Megnyitották a repülőgép-alkatrészek tervezésével foglalkozó, német hátterű Diehl Aviation Hungary debreceni mérnöki és szolgáltatóközpontját a Vágóhíd utcai egykori dohánygyár helyén működő irodaparkban.

Debrecen - Megnyitották a repülőgép-alkatrészek tervezésével foglalkozó, német hátterű Diehl Aviation Hungary debreceni mérnöki és szolgáltatóközpontját a Vágóhíd utcai egykori dohánygyár helyén működő irodaparkban.

Rainer von Borstel, a Diehl Aviation üzletág-igazgatója arról beszélt új központjuk átadó ünnepségén, hogy itteni bázisuk a cég második egysége Magyarországon. Az első Nyírbátorban működik. Hangsúlyozta, az újabb befektetési célpont meghatározásakor Debrecenre a város gyors fejlődése mellett magas színvonalú egyeteme, a szakember-utánpótlás miatt esett a választásuk. Úgy vélte, hogy a Diehl a magyar repülőgépipar motorja lett; ez az ágazat, bár nem mérhető még az autóiparhoz, igen „szexi iparág” – fogalmazott.

A fejlődés fontos építőköve

Papp László, Debrecen polgármestere arra emlékeztetett, hogy a Diehl Debrecenben hozta létre első, Németországon kívüli fejlesztőközpontját. – Biztos vagyok benne, hogy nemcsak pénzügyi elemzés támasztotta alá ezt a döntést, hanem egy jól felmért környezet is, vagyis racionális befektetői döntés született – vélte.

Kifejtette: a Diehl fiatal, kreatív, jól képzett mérnököknek, szakembereknek teremt munkalehetőséget, megélhetést. A vállalat ezért a város fejlődésének fontos építőköve.

Papp László elmondta: a cég a mérnöki szervezetet, a programmenedzsmentet, az ügyfélszolgálatot és a beszerzést telepítette hozzánk. (Novemberben az egyetemmel együttműködve gépészeti tervezőlaboratóriumot hoztak létre.)

Dr. Pósán László országgyűlési képviselő annak a reményének adott hangot, hogy nemcsak a Diehl találja meg a számítását itt, hanem a debreceni lakosok is náluk, vagyis majd hozzájárulnak az életszínvonal emeléséhez.

Sikeres dimenzióváltás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt a rendezvényen, hogy a magyar gazdaság sikeresen váltott dimenziót az elmúlt években, átállt a magasabb technológiai színvonalat, hozzáadott értéket képviselő korszerű modellre. – Ezt a sikert azonban nem adták ingyen. Ehhez például Európa legalacsonyabb adóira volt szükség, és meg kellett változtatni beruházásösztönzési politikánkat, amely immár nem a létrehozott munkahelyek számától, hanem a behozott technológiai színvonaltól teszi függővé a költségvetési támogatások mértékét – jelentette ki Szijjártó Péter.

OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!