Gazdaság

2018.05.11. 17:06

Távfűtés: következik az elszámolás időszaka

Debrecen - Az idén bő két héttel hamarabb ért véget a fűtési szezon az áprilisi enyhe idő miatt.

Debrecen - Az idén bő két héttel hamarabb ért véget a fűtési szezon az áprilisi enyhe idő miatt.

A fűtési szezon hivatalosan május 15-ig tart, utána már nem lesznek melegek a radiátorok. Ha az időjárás indokolja, sokkal hamarabb is leállíthatják a fűtést, mint ahogy azt a jogszabály előírja. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. (DHRT) minden esetben a lakossági kéréseket veszi figyelembe, így ahol nem kérik a leállítást, ott egészen a hónap közepéig fűtenek.

Hernyák Imre, a DHRT értékesítési igazgatója kifejtette, a legtöbb helyen már április közepén felhagytak a fűtéssel, mivel a hirtelen jött meleg nem indokolta a szolgáltatás további működését.

A mérőórák leolvasása, valamint a költségek elszámolása a következő néhány hétben kezdődik, ekkor derül majd ki, hogy ki mennyit fog még fizetni. A számlák előreláthatóan idén is néhány ezer forinttól több százezerig terjednek majd, hiába volt nagyrészt enyhe idő. Azt pedig, hogy a számla végösszege több vagy kevesebb lesz-e a tavalyinál, még nem lehet tudni.

Még nem lehet tudni, mennyit takarítottunk meg

Bár a fűtési szezon jogszabályi rendelkezés szerint szeptember 15. és május 15. között tart, a felhasználók szabadon választhatják meg a két időpont között, hogy mikor kérik a szolgáltatás elindítását és leállítását.

– 2016-ban október elejétől kérték a közösségek a fűtés elindítását, és a hideg április miatt csak május elején állíttatták le. 2017-ben azonban szeptember végén már több helyen be kellett kapcsolni, az áprilisi meleg miatt pedig már a hónap közepén elkezdődtek a leállítások – foglalta össze Hernyák Imre igazgató.

Hozzátette, május 4-én 25 közösség 1400 lakásában még mindig fűtöttek, ugyanis az ott lakók nem kérték a leállítást.

Ebben az időszakban a hőfelhasználás a tervezett érték 98 százaléka volt, ugyanis a január eleji meleg miatti megtakarítást bőven túlszárnyalta a márciusi hideg okozta többletfelhasználás. Mivel a fűtési időszak még tart, ezért csak a hónap közepe után kezdik el leolvasni a mérőket, majd a fűtőtestekre szerelt költségmegosztó készülékeket. Ezután látnak hozzá a közösen igénybe vett szolgáltatás épületrészenkénti elosztásához, amelyet a fűtési felhasználói közösségek végeztetnek az erre megbízott vállalkozásokkal. Ezt a korábbi évekhez hasonlóan júliusban és augusztusban végzik el.

Kevesebbet kellett fűteni

A DHRT ebben a fűtési időszakban összesen 32 ezer 630 lakossági felhasználót szolgált ki, ez mindössze 86-tal több, mint egy évvel korábban. Az igazgató kifejtette, összességében ennek a fűtési időszaknak a hőfelhasználása a tavalyi 90 százaléka volt, de ez nem azt jelenti, hogy mindenki a tavalyi számlájának a 90 százalékát fogja fizetni. Azt azonban még korai lenne megválaszolni, hogy milyen összeg lesz a csekken, hiszen minden lakossági felhasználó az épületében lévő hőközpont hőfogyasztásmérőjén mért érték épületrészenkénti felosztásából kapott fogyasztás alapján számol el.

A lakossági tartozás 2017 végéig alig több mint 485 millió forint volt, míg 2016 végén ez az összeg csaknem 510 millió forintra rúgott.

- Balogh Réka -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!