Gazdaság

2018.03.10. 16:41

Messzire jut a kismarjai zöldség

Kismarja - Egyértelműen hasznosnak ítéli meg a faluban végzett közmunkát Farkas István Attila, Kismarja polgármestere. Az utcák rendben vannak, parkosítottak, a belvízelvezető árkok tiszták, a külterületi utak mellett lévő cserjéket nyírják, sőt a mezőgazdasági programban termelt zöldségek piacképesek.

Kismarja - Egyértelműen hasznosnak ítéli meg a faluban végzett közmunkát Farkas István Attila, Kismarja polgármestere. Az utcák rendben vannak, parkosítottak, a belvízelvezető árkok tiszták, a külterületi utak mellett lévő cserjéket nyírják, sőt a mezőgazdasági programban termelt zöldségek piacképesek.

A kormányzat törekvésével összhangban az országhatár menti faluban is csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Amíg a múlt év március elsején indult és ebben az esztendőben február 28-ával zárult munkaprogramban Kismarja 121 embert foglalkoztathatott, addig a március elsejével kezdődött és 2019. február végéig tartó „közmunka évben” 90 dolgozója lehet a településnek. A programok nem változtak, továbbra is mezőgazdaságiban dolgoznak a legtöbben, majd a helyi sajátosságok elnevezésű következik, de a közmunkások rendben tartják a közel 1300 lakosú kistelepülés közterületeit is.

Megy a közétkeztetésbe

A mezőgazdasági programunkban a közkonyhára termelünk zöldségeket, de jut eladásra is, plusz van egy sertésneveldénk”

– részletezi Farkas István Attila polgármester. – A fóliasátorban uborkát termesztünk, ennek jelentős részét Létavértesen adjuk el, egy hektáron volt hagymánk, amit részben Karcagon, részben a helyi piacon értékesítettünk. A sertésállományunkban négy hízó és azok szaporulatai vannak, szám szerint 40 állat. A malacokat levágjuk és teljes egészében a közétkeztetésben használjuk fel. Kismarján az óvodában is és az iskolában is ingyenes az étkezés. Ha pedig már az ingyenes étkezésnél tartunk, nem hagyható ki a népkonyha szolgáltatás. A Debrecenből érkező közösség a hét több napján délutánonként 220 adag ételt oszt ki.

– Varroda-, betonelemgyártó-, kosárfonó-, aprítékgyártó- és fafaragó üzem működik a helyi sajátosságok közmunka programunkban. Az aprítékgyártóban a közintézményeket fűtő kazánokba készítünk tüzelőt, míg a fafaragók olyan ügyes kezűek, hogy bármit meg tudnak csinálni, ami fából készül – házszámot, naptártartót, alátéteteket. Ezekből vannak külső megrendeléseink is.

Tízen helyezkedtek el

A polgármester elmondta, hogy folyamatosan szigorítják a közmunkaprogramba bevonhatók körét. Ebből érzékelik leginkább a kormány törekvését, miszerint a versenyszféra, az elsődleges munkaerőpiac felé kell „terelni” a munkavállalókat. Például 25 évesnél fiatalabbat nem foglalkoztathatnak közmunkásként.

Kismarja távol van a városoktól, főleg a nagyvárosoktól, ahol lehetne munkát találni. A faluból körülbelül tízen helyezkedtek el cégeknél az utóbbi időben.”

Farkas István Attila úgy fogalmaz, hogy aki nagyon akar, az talál munkát.

Ezzel együtt egyértelműen hasznosnak ítéli meg a faluban végzett közmunkát. A mezőgazdasági programban termelt élelmiszer alapanyagot piaci áron adják át a közintézményeknek, mivel azok az önkormányzattól különállóak. Az utcák rendben vannak, parkosítottak, a belvízelvezető árkok tiszták, a külterületi utak mellett lévő cserjéket nyírják.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!