Megfizetik a tanulópénzt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei diákok is?

<p>Nyíregyháza - Nem egyszerű egy szerény anyagi körülmények között lévő családnak a gyerek főiskolai taníttatása – panaszolja egyik olvasónk.&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/foiskola-tandij-nyiregyhaza.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

17:09: Nagyon sokba kerül manapság egy egyetemista

A kétgyermekes mérnök, pedagógus házaspár nagyobbik fia már harmadéves egyetemi hallgató a fővárosban, úgy hogy a családanyának jócskán van tapasztalat, mi mennyibe kerül.

Nagyon sokba kerül manapság egy egyetemista – kezdi a végső konklúzióval Lábdihegyi Simonné. A kétgyermekes mérnök, pedagógus házaspár nagyobbik fia már harmadéves egyetemi hallgató a fővárosban, úgy hogy a családanyának jócskán van tapasztalat, mi mennyibe kerül

– A kollégium az első perctől vágyálom maradt, mivel egy nagyjából dupla pedagógus fizetésből élő négytagú család gyermeke már ebből ki van zárva. Marad az albérlet, ami egyedül lakás esetén 50-70 ezer forint+ rezsibe kerül.

A megfizethetőbb változat, amikor egy 3 szobás lakást kivesz 4-6 gyerek, általában 100 ezer forint havi bérleti díjért plusz a rezsiért. Ez esetben a lakás egy főre bele kerül havonta közel 30 ezer forintba.

Egy hazajövetel oda-vissza vonattal 5000, autóbusszal 3200 forint. Minden második hét végét számolva ez havonta 10 ezer forint. Negyven ezernél járunk és még a gyerek nem evett! Csak miheztartásként, egy menű 7-800 forint ezen kívül a reggeli a vacsora...

Számoljunk alsó hangon napi ezer forinttal, no meg azzal, hogy kéthetente ennivalóval fölpakolva ereszti vissza az ember, ami a következő 2-3 napot azért megoldja. Ez utóbbit nem is számolva nyugodtan kalkulálhatunk hetente legalább 5-7 ezer forinttal, amit oda kell adni ropogós bankjegyekben.

Ez minimum újabb 20 ezer havonta. Hatvanezernél tartunk és még se könyvvásárlást, se egy mozit, egy színházat nem számoltam. Ez van....
Aki akar, az talál munkát

A kiadások mellett azonban bevétellel is kalkulálhatunk: a fiunk speciál egy erős közepes tanulmányi eredmény átlag után havi 13 ezer forint ösztöndíjat kap a műszakin és még dolgozik is valamennyit, hogy meg legyen a minimális szórakozására való is, amire itthon már nem végképp nem futná.

A diákmunkára Budapesten szerencsére nagyon sok lehetőség van, s aki akar az talál is magának olyat, amely révén 15-30 ezer forint közötti összeggel csökkentheti, vagy éppen kiegészítheti az otthonról kapott havi apanázst.

16:20: Kapsz–nem kapsz

Nem egyszerű egy szerény anyagi körülmények között lévő családnak a gyerek főiskolai taníttatása – panaszolja egyik olvasónk, akinek a fia első évfolyamos a Nyíregyházi Főiskolán.

A levelet megmutattuk Ander Andrásnak is, aki a Nyíregyházi Főiskola Hallgatói Önkormányzati Testületének (HÖT) elnöke. – Sok változás történt a lakhatási támogatás terén, tavaly szeptember 1-től ugyanis életbe lépett egy újabb minisztériumi rendelet, amely megváltoztatta az eddigi szabályozást – mondta el kérdésünkre az elnök.

Január elsejétől azonban ismét változás történt: a lakhatási, szociális és jegyzettámogatások – mint külön támogatási formák – megszűntek. – Így aki jogosult szociális támogatásra, automatikusan megkapja a lakhatásit is, ha megfelel a pályázata, a teljes juttatás összege 23300 forint lehet.

Ez a rendelet nem a legjobb, aki például szoctámot kap, nem biztos, hogy jogusult lenne lakhatásira, és persze fordítva – fogalmazott Ander András. Az elnök szerint ez később probléma forrása lehet, de maga a HÖT nem tud változtatni a támogatási rendszeren.

– A minisztérium pontosan lefekteti az adható hallgatói juttatások kategória-rendszerét, ebben le van rögzítve, milyen kritériumok alapján adhatunk pénzt a arra rászorultaknak. Ezért volt nagy a zűrzavar az előző félévben, hiszen ebbe majdnem mindeki beleesett, a pénzünk pedig a fele hallgatónál egyszerűen elfogyott – tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozza: valóban volt egy néhány hallgató, akik a kollégiumi helyhiány miatt albérletbe kényszerültek, de nekik is jár a lakhatási. – A konkrét ügy kapcsán csak azt tudom mondani, hogy a pénz megvan, és mihamarabb kiutalásra fog kerülni – összegezte az elnök.

Ez az összeg nem rengeti meg a gazdálkodást

A március 9-i népszavazás eredménye egyértelmű volt: a voksolók nagy része elutasította a tandíjat. Az oktatási szakemberek napok óta számolnak és a folytatásról tanácskoznak.

A Nyíregyházi Főiskola rektorát, dr. Jánosi Zoltánt arról kérdeztük, mennyi pénztől esik el az intézmény, s hogy milyen következményekkel jár a tervezett forrás kiesése.
– Egy teljes képzési ciklus esetén, 9-10 ezer hallgatóval számolva mintegy 400-450 millió forint lett volna a Nyíregyházi Főiskola tandíjból származó bevétele – mondta el lapunknak az intézmény rektora, aki hozzátette: ennek felét kötelezően a legjobban teljesítő hallgatók ösztöndíj formájában kapták volna meg, a másik, mintegy 200-225 millió forint pedig különböző fejlesztési, a hallgatók kényelmét szolgáló célokat szolgált volna – ezekre azonban így nem lesz lehetőség.
– A Nyíregyházi Főiskola egy éves költségvetése 7,5-8 milliárd forint, ez az összeg ehhez képest nem annyira jelentős, hogy megrengesse a gazdálkodást – mondta dr. Jánosi Zoltán, aki úgy véli, a felsőoktatási részhozzájárulásra elsősorban a minőségi tanulásra ösztönzés szempontjából lett volna szükségük az intézményeknek, a Nyíregyházi Főiskola esetében pedig a tandíjból származó, ötven százalékban visszaosztható bevétellel az intézményben jól tanuló, de rossz anyagi körülmények közül érkező hallgatókat tudták volna segíteni.

10:25: Levélben kereste fel szerkesztőségünket Kiss Mariann, akinek a fia első évfolyamos a Nyíregyházi Főiskolán.

„Sajnos nem nyert a kollégiumba felvételt, így megigényeltük a részére a lakhatási támogatást, mivel albérletbe kényszerült. Meg is ítélték, de egy elírás miatt a mai napig nem kaptunk egy fillért sem. Azt ígérték, hogy februártól visszamenőleg átutalják. Most érdeklődött a fiam, mivel most vannak a kifizetések, és azt mondták, hogy a pénz megvan, de nem utalhatják, mert a második félévtől a kormány megszüntette a lakhatási támogatást. Mivel én munkanélküli vagyok, eddig is keservesen fizettem az albérletet, jól jött volna egy kis pótlás.

Fel vagyok háborodva, ugyanakkor elkeseredve, hogy amit megítéltek, azt nem kaphatjuk meg. Kérem segítsen, hogy mit lehet ilyenkor tenni, amikor amúgy is nehéz taníttatni egy főiskolást. Szerintem minden albérletben lakó számít rá. Most hogyan tovább?”

Cikkünkben utánajárunk a problémának, valamint megkérdezünk családokat és hallgatókat arról, hogy mennyire megterhelő pénzügyileg egy főiskolás taníttatása.

Bármilyen esete, története van erről, ossza meg velünk is!

Kapcsolódó cikkek:

Diploma és diplomás
Egy barátom negyedik próbálkozásra jutott be az orvosi egyetemre, viszont így három évig beteghordozóként és műtőssegédként ugyancsak megismerte az egészségügy alsó lépcsőfokait. Bővebben...

A népszavazás rendben és törvényesen zajlott
Az országos népszavazás megyénkben rendben és törvényesen zajlott – foglalta össze vasárnap késő este a napi eseményeket dr. Borbély Károly főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője.  Dr. Borbély Károly:  Dr. Juhász Barnabás:  Bővebben...

Órák helyett pásztorórák?
Elterjedt a hír, miszerint a legóvatosabb becslések szerint is 200 egyetemista vagy főiskolás lány prostitúcióból fizeti tandíját. A Nyíregyházi Főiskola hallgatóit kérdeztük a témától:   Bővebben...

Testüket árulják a főiskolások
A legóvatosabb becslések szerint is 200 egyetemista vagy főiskolás lány prostitúcióból fizeti tandíját - írja a Blikk. Bővebben...


- Varró Zsolt, Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!