Labdarúgás

2022.12.15. 13:57

Veszélyben a 48 csapatos vb lebonyolítása

A szervezők tartanak a minőség romlásától.

Forrás: AFP

A 2026-os labdarúgó-világbajnokság lebonyolításának megváltoztatásán gondolkodik a nemzetközi szövetség (FIFA), mivel attól tart, hogy a csoportkör unalmas mérkőzéseket hozhat és alkalmat adhat sportszerűtlen magatartásra – írta az m4sport.hu. 

A jelenleg az elődöntőnél járó katari vb-n az első szakaszt a korábbi gyakorlatnak megfelelően négycsapatos csoportokban bonyolították le és a zárókörben sok kvartettben nagyon izgalmasan alakult a végkifejlet, a következő vb-re viszont már 32-ről 48-ra emelkedik a létszám, és a tervek szerint 16 háromcsapatos csoportból lépnének tovább a válogatottak. 

A mostanihoz hasonlóan két-két továbbjutó lenne, de csak egy kieső, így fennállna annak a veszélye, hogy sok tét nélküli mérkőzésre kerülne sor – például, ha az utolsó csoportmeccsen két, győzelemmel kezdő, azaz addigra már a 32 közé került válogatott találkozna –, illetve több lehetőség nyílna az eredmény kedvező alakítására. 

Arsene Wenger, a nemzetközi szövetség globális labdarúgás fejlesztési vezetője szerint két változat is szóba jöhet. Az egyik szerint 12 négycsapatos csoport lenne és az első két-két helyezettek mellett a jobb csoportharmadikok jutnának tovább, a másik szerint két 24 csapatos félre osztanák a mezőnyt, ezekben hat négycsapatos csoportot alakítanának ki, és a végén a két mezőny győztese játszaná a döntőt. 

A módosítás ugyanakkor a mérkőzések számának növekedésével járna. A jelenlegi rendszerben 64 összecsapásra kerül sor 29 nap alatt, a 2026-os vb-n az eredeti terv szerint 80 meccs lenne 32 nap alatt, a változtatással pedig 104 összecsapást rendeznének, legalább egyhetes toldással. 

HBN 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!