VB2022

2022.12.19. 18:30

Győztek az argentin spártaiak a francia gladiátorok fölött

Paróczai Sándor szerint Lionel Messi ihletett formában futballozott a világbajnokságon.

Forrás: AFP

Labdarúgás. Argentína egy sokáig felejthetetlen mérkőzésen (3–3, – tizenegyesekkel 4–2)  győzte le a franciákat a katari világbajnokság vasárnapi döntőjében. Lionel Messieék sokáig teljesen uralták a találkozót, Messi, valamint Di María góljaival magabiztos előnyre tettek szert az első félidőben, ám a 80. percben érkezett Mbappé, és egy percen belül egyenlített. A hosszabbításban Messi és Mbappé újabb gólt szerzett, így következhettek a büntetők, ahol a dél-amerikaik voltak a higgadtabbak.
A HAON Paróczai Sándor korábbi válogatott labdarúgót kérte fel, hogy elemezze az olvasóknak a finálét. A kiváló hátvédnek mindkét nemzet ellen van emléke játékoskorából, hiszen a magyar válogatott vele a kezdőben (és öt fiatallal a soraiban) azt az argentin csapatot verte 2–0-ra, amelyben olyan nevek szerepeltek, mint Osvaldo Ardiles, Daniel Passarella, Alberto Tarantini, vagy éppen a csatárfenomén Mario Kempes. A franciákkal kapcsolatban is sikerélménye volt, mivel a Budapesti Honvéddal az Intertotó Kupában az Olympique Marseille-t verték oda-vissza 6–1-es összesítéssel annak idején.

– Fantasztikus döntőt vívott egymással vasárnap a két együttes, ahol szerintem megérdemelten nyertek az argentinok – szögezte le a kilencszeres válogatott labdarúgó. – A dél-amerikaiknál Messi ismét vezér volt, teljesen átszellemülten futballozott, ilyen kompatibilis talán még sosem volt a társaival. Remek formát mutatott, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a gauchók legyenek a végső győztesek. 

Annyira érződött a Messi-féle szellemiség a támadójátékukon, hogy az döbbenet.

Forrás: Paróczai Sándor-archív

Kétszemélyes támadásokat tudtak úgy vezetni, hogy gyakorlatilag ziccerek sorozatát alakították ki. Helyzetek alapján a reális eredmény 8–3 lett volna Argentína javára – jelentette ki a Paróczai Sándor, aki a vb alatt a franciáknak próbálta drukkolni, de annyira szimpatikussá vált számára az argentin csapat, hogy örült a sikerüknek. – Nagy odaadással és ezúttal sportszerűen futballoztak, mert korábban ez nem volt mindig így azért. 

Forrás: Paróczai Sándor-archív

A gallok 80 percig azt sem tudták, milyen rendezvényen vannak, de pont az mutatja az erejüket, hogy egy perc alatt egyenlítettek a semmiből, majd a végén meg is fordíthatták volna a döntőt, ha Martinez nem véd egy óriásit az utolsó pillanatban.

A szenvedély, az érzelmek, a technika és az elszántság győzött a fizikum fölött. Mondhatnánk azt is, míg a franciák modernkori gladiátorok voltak, addig az argentinok meg a hős spártaiak, akik legyűrték a túlerőt, ugyanis egyértelműen a franciáké volt a legjobb csapat. Nem tudom Mbappé mit érezhetett, hiszen négy gólt lőtt a vb-döntőben, és mégis csak az ezüst jutott neki – mondta el Paróczai Sándor.

Forrás: Paróczai Sándor-archív


A vb-bronzot Horvátország szerezte meg, miután még szombaton 2–1-re legyőzte Marokkót.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!