Foci-vb 2022

2022.12.18. 22:00

Az egyéni díjakat is az argentinok vihették haza

Balról: Enzo Fernandez, Lionel Messi, Emiliano Martinez és Kylian Mbappe | Forrás: AFP

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot megnyerő argentin válogatott a becses trófea mellett a legjobb játékosoknak járó egyéni elismeréseket is besöpörte – írja az M4 Sport. A címvédő Franciaországot 2–2-es rendes játékidő és 3–3-mal végződő hosszabbítás után tizenegyespárbajban legyőző Argentína adja a 2022-es világbajnokság:

  • legjobb fiatal játékosát: Enzo Fernández
  • legjobb kapusát (Aranykesztyű): Emiliano Martínez
  • legjobb játékosát (Aranylabda): Lionel Messi

A Benfica 21 éves középpályása, Enzo Fernández fokozatosan hívta fel magára a figyelmet, az első két argentin csoportmeccset még a kispadon kezdte, onnantól azonban kihagyhatatlan volt a világbajnokságot nyerő csapatból. Könnyen lehet, hogy egy topklub hamarosan mélyen a zsebébe nyúl érte.

Az Aston Villa kapusa, Emiliano Martínez fantasztikus utat járt be, hiszen 2018-ban még szurkolóként vett részt a focivébén, 2021-ben, 29 évesen lett először válogatott, mától pedig már világbajnok és aranykesztyűs, annak ellenére, hogy kapott nyolc gólt, igaz, két tizenegyespárbajt is megnyertek a segítségével.

A világbajnokság legjobbjának választott Lionel Messi Aranylabdáját aligha kell magyarázni, 7 góllal és 3 gólpasszal zárta a tornát (a góllövőlistán csak Mbappé előzte meg) és a csoportkör után a nyolcad-, a negyed-, az elődöntőben is betalált, a fináléban pedig triplázott – korábban ez még egyetlen játékosnak sem sikerült. A kieséses szakaszban játszott négy mérkőzésen 5 gólt és 2 gólpasszal vitte hátán az argentin csapatot. Egyébként a 2014-es torna után már másodszor választották egy vb legjobb játékosának.

A döntőben triplázó, a tornát összességében 8 találattal és 2 gólpasszal záró Kylian Mbappé a gólkirályi címmel vigasztalódhatott, mögötte Lionel Messi végzett 7 góllal, a lista harmadik helyén a négygólos Olivier Giroud és Julian Álvarez végzett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!