Foci-vb 2022

2022.11.23. 19:31

Megsemmisítette Costa Ricát a spanyol válogatott

A katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjában a Luis Enrique gárdája hatalmas fölényben játszva 7-0-ra ütötte ki ellenfelét.

Gavi (balra) Alejandro Balde társaságában ünnepli, hogy ő lett a vb-k történetének legfiatalabb spanyol gólszerzője | Forrás: AFP

A 2010-es győztes Spanyolország a több mint tíz évvel ezelőtti sikerek óta átesett egy generációváltáson, Luis Enrique bátran nyúlt a fiatalokhoz, a keret átlagéletkora mindössze 25 év és 312 nap, márpedig ennél csak egyszer, még 1934-ben volt fiatalabb a csapat. A szövetségi kapitány többek között olyan sztárokat nem vitt el a tornára, mint Sergio Ramos, Thiago Alcantara vagy Marcos Alonso – írta az Origo.

A La Roja számára jó előjel lehetett, hogy eddig négyszer találkoztak világbajnokságon az észak- és közép-amerikai régióból érkezett csapattal, egy döntetlen mellett háromszor nyertek. Ellentmondást nem tűrő lendülettel kezdte a spanyol csapat a mérkőzést, amely már negyedóra után megszerezte a vezetést. Szoboszlai Dominikék lipcsei csapattársa, Dani Olmo lőtt nyolc méterről a jobb alsó sarokba. Ez a gól volt Spanyolország 100. vb-gólja, ezzel a spanyolok csatlakoztak a brazilokhoz, a németekhez, az argentinokhoz, az olaszokhoz és a franciákhoz.

Az európaiak ezt követően sem álltak le, – vélhetően nem akarták elkövetni ugyanazt a hibát, mint a németek a japánok ellen – így a 21. percben egy gyönyörű támadás után tovább növelték előnyüket. Jordi Alba beadása után Marco Asensio kapásból lőtt a tizenegyespontról Navas kapujába. A 30. percben Duarte teljesen felesleges szabálytalansága után büntetőhöz jutottak a spanyolok, Ferran Torres pedig magabiztosan értékesítette a tizenegyest. Ezt követően gyakorlatilag már csak a gólkülönbség volt a kérdés, ugyanis Costa Rica mind védekezésben, mind támadásban súlytalannak bizonyult. Keylor Navasék az első félidőt kapura lövés nélkül zárták, míg a spanyolok hét lövésből háromszor találták el a kaput, és mindegyikből gól született.

A közép-amerikai csapat a folytatásban sem tudott feljavulni, miközben a spanyolok ott folytatták, ahol az első játékrészt abba hagyták. Folyamatosan nyomás alatt tartották riválisukat, enyhe Costa Rica-i hozzájárulással pedig Ferrán Torres szerezte meg a spanyolok negyedik gólját. A hátralévő időben az egyetlen kérdés az volt, hogy megszületik-e a világbajnokság eddigi legnagyobb gólkülönbségű győzelme. Erről a Barcelona szupertehetsége, Gavi gondoskodott a 75. percben: csodás akció végén kapásból lőtt mintegy 16 méterről, a labda pedig a bal kapufa segítségével vágódott a kapuba. Gavi amellett, hogy spanyol foci történetének legfiatalabb vb-szereplője, a legfiatalabb vb-gólszerzője is lett 18 évesen és 110 naposan. A spanyolok az utolsó percekben még kétszer, Carlos Soler és Alvaro Morata révén találtak be Keylor Navas kapujába, ezzel végül 7–0-ra ütötték ki a háromszoros BL-győztes kapus vezette ellenfelet.

A tények

Világbajnokság, 1. forduló, E-csoport
Spanyolország–Costa Rica 7–0 (3–0)
Katar, a-Tumama Stadion. Vezette: Abdulla
Spanyolország: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Rodri, Alba (A. Baldé, 64.) – Gavi, Busquets (Koke, 64.), Pedri (Soler, 57.) – Ferrán Torres (Morata, 57.), Asensio (Nico Williams, 69.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Costa Rica: K. Navas – Carlos Martínez (Waston, a szünetben), Fuller, Ó. Duarte, Calvo, Oviedo (Matarrita, 82.) – J. Campbell, Borges (Aguilera, 72.), Tejeda, Bennette (B. Ruiz, 61.) – Contreras (Zamora, 61.). Szövetségi kapitány: Luis Fernando Suárez
Gól: 1–0 Olmo (11.), 2–0 Asensio (21.), 3–0 Ferrán Torres (büntetőből – 31.), 4–0 Ferrán Torres (54.), 5–0 Gavi (74.), 6–0 Soler (90.), 7–0 Morata (90+2.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!