Foci vb 2022

2022.11.30. 20:16

Luis Enrique nem hajlandó számolgatni

A spanyol szurkolók elkerülnék a brazil ágat, a szövetségi kapitány azonban hallani sem akar ilyesmiről.

Luis Enrique nem akar kockáztatni | Forrás: AFP

Napok óta attól hangos a spanyol sajtó, nem is biztos, hogy jól jár a spanyol válogatott, ha az első helyen végezne az E csoportban a labdarúgó-világbajnokságon, mert akkor a negyeddöntőben Brazíliával akadna össze – írja a Magyar Nemzet. Előtte persze a nyolcaddöntőt is sikerrel meg kellene vívni, hogy egyáltalán összejöhessen brazilok ellen rangadó, ám Luis Enrique szövetségi kapitány ennél ijesztőbb forgatókönyvvel igyekezett mindenkit lebeszélni a spekulációról.

Dacára annak, hogy nem nyerte meg 1-0-s vezetésről a Németország elleni meccset, kimagaslóan jó gólkülönbségének köszönhetően Spanyolország várja a legkedvezőbb helyzetből a 3. fordulót az E csoportban. Ne feledjük, pontegyenlőség esetén először az összesített gólkülönbség számít. A spanyolok így akár azzal a gondolattal is eljátszhatnak, hogy kiejtik a németeket. Ehhez nem kell más, mint hogy kikapjanak Japántól, s abban azért bízhatnak, hogy a németek nem verik meg hat-hét góllal Costa Ricát.

Ám van ennél fontosabb szempont, ami nem hagyja nyugodni a spanyolokat. Nevezetesen az, hogy ha Spanyolország csoportelsőként tovább megy, és sikeresen megvívja a nyolcaddöntőt az F csoport második helyezettje ellen (amely jelen állás szerint a Horvátország, Marokkó, Belgium trióból bármelyik lehet), akkor a negyeddöntőben minden bizonnyal Brazíliával kerül össze.
Az E csoport második helyezettje is az F-ből kap ellenfelet, s momentán az említett hármas tagjai között nincs lényeges különbség, tehát innen nézve nincs különösebb jelentősége a csoportgyőzelemnek. Ám az alsó ágon az E/2–F/1 meccs győztese a H/1–G/2 nyertesével kerül össze, ez utóbbi párosítás jó eséllyel Portugáliát és Svájcot takarja. De legyen bár Portugália ellenfele Kamerun vagy Szerbia, mindegyik könnyebb rivális, mint Brazília.

Érthető, hogy a brazilokat szeretnék elkerülni a spanyolok, de Luis Enrique szerint az efféle számolgatásnak nincs értelme. Ijesztő forgatókönyvvel jellemezte, miért tilos így gondolkozni. – Tegyük fel, hogy a csoportunk utolsó fordulójában a 95. percig mindkét meccs 0-0-ra áll, akkor azonban Japán és a Costa Rica is betalál és megnyeri a mérkőzést. Mi pedig kiesünk. Nem, ezt tilos megkockáztatni. A magas szintű, profi sportban nincs helye a spekulációnak, én legalábbis kizártnak tartom, hogy e szerint játsszunk. A brazilokkal akarunk találkozni a negyeddöntőben, mert ez azt jelenti, hogy megnyertük a csoportunkat, majd utána a nyolcaddöntőt. Világbajnokok akarunk lenne, úgy, hogy legyőzzük a legjobbakat – jelentette ki a spanyol válogatott szövetségi kapitánya.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!