nagy a baj

2021.05.10. 06:00

Sajnálatos, ami az áruval teli konténerekkel történik

Az óceánba, tengerekbe veszett áruszállító konténerek száma hétéves rekordot döntött tavaly a hajózási világszervezet (WSC) kimutatása szerint.

13 February 2021, Schleswig-Holstein, Lübeck-Travemünde: Strollers enjoy their Saturday walk in front of an outgoing container ship at the pier of Travemünde at an air temperature of 1 degree, no wind and sunshine. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / DPA / dpa Picture-Alliance

Fotó: Markus Scholz

A gumiabroncstól a fehérneműn át az okostelefonokig a legváltozatosabb termékeket és alkatrészeket tartalmazó konténerekből 2020-ban háromezernél is több süllyedt el. A rekorder a 364 méter hosszú One Apus nevű hajó volt, amely november végén került viharba Hawaii partjaitól 1600 tengeri mérföldre, és

több mint 1816 óriás fémdoboz hullott róla a vízbe

– írta a Világgazdaság.

A felgyorsult világkereskedelem, a szűkös tengeri szállítási kapacitások, a lazán vett biztonsági szabályok számlájára írható balszerencse-sorozat az idén is folytatódott,

már ezernél több konténer merült el.

Januárban például a kínai Hsziamen kikötőjéből Los Angeles felé tartó Maersk Essen veszített 750 konténert, majd februárban a japán partok közelében viharba került Maersk Eindhovenről esett a vízbe 260 konténer.

Szakértők szerint a hasonló esetek elkerülésére a piaci igényekhez illeszkedő szállítókapacitások kiépítése lenne a megoldás, erre azonban hosszú éveket kell még várni – írta a lap.

Borítókép: Lübecknél állomásozó konténerhajó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!