Felhőtlen gyermekkor

2021.05.19. 17:31

Rászoruló gyerekeknek gyűjt pénzadományt az Ökumenikus Segélyszervezet

Az adományokból háromezer rászoruló gyermek felzárkózását segítik, és nyári táborokat szerveznek.

Forrás: MÖS

Rászoruló, nélkülöző gyerekeknek gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet az idén nyolcadik alkalommal elindított Felhőtlen gyermekkor kampányában. A pénzadományokból háromezer rászoruló gyermek felzárkózását segítik, és nyári táborokat szerveznek – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A kezdeményezést a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet támogatni június végéig, valamint a 1353-as adományvonal tárcsázásával, hívásonként 250 forinttal, illetve átutalással. Az adománygyűjtéssel a segélyszervezet szeretne minél több gyermeknek esélyt adni a járvány alatt tovább halmozódó hátrányaik ledolgozására, a gyermekkor soha vissza nem térő felhőtlen pillanatainak megtapasztalására – írták.

Wolf Kati énekesnő a segélyszervezet önkénteseként rendszeresen foglalkozik a gyerekekkel
Fotó: Fekete Dániel / MÖS

A közleményben idézték Gáncs Kristóf kommunikációs igazgatót, aki hangsúlyozta, a segélyszervezet a járványhelyzetben sem engedte el a rászoruló gyermekek kezét, hiszen a felzárkózást segítő, esélyteremtő munkában mindennél fontosabb a folyamatosság.

A segélyszervezet Kapaszkodó programja országszerte 20 helyszínen háromezer gyermek felzárkózását segíti rendszeresen átmeneti otthonokban, hátrányos helyzetű térségekben. Gáncs Kristóf szerint erre a kapaszkodóra nemcsak a járvány alatt, de a járvány után is nagyobb szükség van, mint valaha, hiszen a pandémia hónapjai alatt sok gyermek esetében tovább nőttek a hátrányok, sok család került még nehezebb helyzetbe.

Íjászat az Ökumenikus Segélyszervezet nyári táborában
Fotó: Fekete Dániel / MÖS

A következő időszak – a nyári táborok és napközis foglalkozások időszaka – különösen fontos lesz, hogy a hátrányos helyzetű diákok pótolni tudják az elmúlt évben tovább halmozódó lemaradást, és mindazt a közösségi élményt, amitől megfosztotta őket a járvány – idézte a közlemény a kommunikációs igazgatót.

A tájékoztatás szerint a korábbi évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a Felhőtlen gyermekkor kampányához a Tesco, amelynek áruházaiban április 19-től lehetett adománykuponok vásárlásával támogatni a segélyszervezet kampányát. Az akcióban 18 millió forint gyűlt össze, amelyet az áruházlánc 20 millió forintra egészített ki.

A 1353-as adományvonal hívásával bárki segíthet
Fotó: MÖS

Emlékeztettek: a segélyszervezet Kapaszkodó programjában gyermekek ezreinek biztosítanak valódi esélyt a felzárkózásra, olyanoknak, akik a szegénység, bántalmazás vagy egyéb krízishelyzet miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. A program része a Biztos kezdet gyermekházak rendszere, ahol a születéstől segítik a legkisebbek fejlődését, a Tanoda programban és a Jelenlét pontokon a gyermekek pedagógusoktól és fejlesztő szakemberektől kapnak segítséget a hátrányaik ledolgozásához.

A bentlakásos táborokban és napközis táborokban az élmények mellett a digitális oktatás alatt halmozódó lemaradások behozására is nagy hangsúlyt fektet a segélyszervezet, az átmeneti otthonokban pedig azért dolgoznak, hogy a gyerekek megtapasztalhassák az otthon biztonságát és családjukkal együtt esélyt kaphassanak a továbblépésre. A közösségi pontok a járvány alatt folyamatos támogatást nyújtottak a gyerekeknek a tanuláshoz és az otthoni fejlesztő játékhoz, ezt a nyitás után is folytatják.

Borítókép: A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet nehéz sorsú gyerekeknek szervezett karácsonyi ajándékkészítési foglakozása önkéntesek segítségével a segélyszervezet Csepeli Szociális és Fejlesztő Központjában 2019. december 15-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!