Településfásítási program

2021.05.26. 16:37

Ötszázmillió forintból 12 ezer fát ültettek 474 településen

Ötszázmillió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium a 2020-ban indult településfásítási programban – mondta a minisztérium államtitkára, Zambo Péter a Heves megyei Ostoroson, a tavaszi ültetési időszak zárása, egyúttal a program második ütemének indulása alkalmából.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, Böjt László polgármester és Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár (b-j) fát ültet a településfásítási program tavaszi ültetési időszakának záró eseményén az ostorosi Szőlőfürt Óvoda udvarán 2021. május 26-án. Ötszáz millió forintos keretből 12 ezer sorfát biztosított az Agrárminisztérium a 2020-ban indult Településfásítási Programban. Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Az államtitkár hangsúlyozta:

a sorfák kifejezetten belterületi fásításra alkalmas fajok és fajták, földlabdával és az ültetéshez szükséges egyéb eszközökkel bocsájtják a nyertesek rendelkezésére.

Összesen 474 település igényelt sikeresen fákat, amiket 2020 őszén és idén tavasszal szerte az országban elültettek.

Minden megyéből hatalmas volt az érdeklődés, nincsen olyan része az országnak, amely kimaradt volna a faültetésekből. Zambo Péter kijelentette, hogy

a településfásítási program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb és legátfogóbb belterületi fásítási programjává nőtte ki magát.

A kezdeményezés hármas célt szolgált: felhívni a figyelmet a fával borított területek növelésének szükségességére, és a vidékfejlesztési program ehhez rendelkezésre álló pályázataira; a kistelepülések zöldítése, az ország környezeti állapotának javítása, illetve a helyi közösségek erősítése.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a program országszerte élénk érdeklődést váltott ki. Ezt tapasztalták a fák szállítását biztosító KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. munkatársai és a lebonyolítást végző Országos Erdészeti Egyesület szakemberei.

„A településfásítás nem egy a sok egyéb önkormányzati pályázat sorában, nem kötelezően teljesítendő feladat, hanem a helyi közösség ünnepévé vált a legtöbb településen”

– jelentette ki Zambo Péter az ostorosi faültetés alkalmával.

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Pajtók Gábor elmondta, hogy több megye, a Bükk, a Mátra és a Börzsöny egy részének erdészeti hatósági feladatait is ellátják.

A támogatásoknak köszönhetően ezeken a területeken megközelítően 1400 hektáron zajlik erdőtelepítés, ebből 538 hektár található Heves megyében, ahol közel ugyanennyi telepítés valósul meg a közeljövőben, amire már kiadták az engedélyt. A kormánymegbízott fontosnak és felelősségteljes feladatnak nevezte a kormányhivatal e területen végzett munkáját.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár (j) fát ültet a településfásítási program tavaszi ültetési időszakának záró eseményén az ostorosi Szőlőfürt Óvoda udvarán 2021. május 26-án
Fotó: Komka Péter / MTI

A Heves Megyei Közgyűlés elnöke, Juhász Attila Simon azt hangsúlyozta, hogy az ország egyik legerdősültebb területéről van szó, ahol mindig professzionális erdőgazdálkodás folyt. Szerinte az országos fásítási program, s annak minden alprogramja ennek a nemes hagyománynak a folytatását jelenti. Ebben a tevékenységben kiváló partner az Egererdő Zrt.

Az esemény résztvevőit köszöntő polgármester, Böjt László arra hívta fel a figyelmet, hogy Ostoroson minden megszületett gyermek tiszteletére fát ültetnek. A faluban már öt születésparkot lehet összeszámolni.

Az Agrárminisztérium a szerdai ünnepi esemény kapcsán az MTI-vel közölte:

a településfásítási programban 3-4 éves, előnevelt, nagyméretű sorfát ültettek el az ország tízezernél kevesebb lakosú településein.

A minisztérium az egyértelműen pozitív tapasztalatok alapján, a jelentős igényekre tekintettel folytatja a programot. Így 2021 őszén, valamint 2022 tavaszán további 24 ezer fát ültethetnek majd el közel ezer magyar kisvárosban, községben.

Az érdeklődő települések június 10-30. között regisztrálhatnak előzetesen, majd július 5-től nyújthatják be igénylésüket. Az Agrárminisztérium összehangolt programjainak célja, hogy az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki

– hangsúlyozták.

Borítókép: Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója, Böjt László polgármester és Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár (b-j) fát ültet a településfásítási program tavaszi ültetési időszakának záró eseményén az ostorosi Szőlőfürt Óvoda udvarán 2021. május 26-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!