kedvező időjárás

2021.05.25. 15:17

Már irtják a kifejlett szúnyogokat is

A kifejlett rovarok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

Nagykanizsa, 2020. augusztus 14. Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

A szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés mellett már megkezdődött a kifejlett rovarok irtása is – tájékoztatta a szúnyoggyérítési programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden az MTI-t.

A kifejlett szúnyogok gyérítése első alkalommal a Tisza-tónál kezdődött meg, mintegy 6 ezer hektárnyi területen, a lárvák elleni biológiai módszert pedig a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén alkalmazzák a héten – közölte Mukics Dániel.

A kifejlett rovarok elleni készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az érintett települések belterületén.

Az egyik alkalmazott módszer az úgynevezett melegködképzés; a keletkezett köd rövid időre korlátozhatja a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken nem alkalmazzák. A másik az úgynevezett ULV-módszer (ultra low volume), vagyis finomcseppes eljárás – ismertette. Ez utóbbi alkalmazása során hő hozzáadása nélkül juttatják ki az irtószert. A permetfelhő csak kis mértékben észlelhető, ezért a közlekedést nem zavarja.

Az alkalmazott készítmény – folytatta a szóvivő – a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és hamar lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt.

Arra is figyelmeztet, hogy a szúnyogok jelentős része magántelkeken fejlődik ki. Ezért érdemes a kerti tartókból kiönteni az összegyűlt esővizet, a füvet pedig rendszeresen lenyírni, hiszen a szúnyogok előszeretettel bújnak meg az árnyékot adó növényzetben.

Borítókép: Kémiai szúnyogirtás hidegködös eljárással Nagykanizsán 2020. augusztus 13-án éjjel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!