őszre sikerülhet

2020.08.26. 10:01

Emmi: dolgoznak a fiúk HPV elleni beoltásán

A részben uniós, részben hazai költségvetésből finanszírozott, 17,9 milliárd forintos keretösszegű projekt három évre biztosítja ennek lehetőségét.

Budapest, 2014. január 20. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beadja a HPV elleni védőoltást egy fiatal lánynak a klinikán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. európai méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a klinikán 2014. január 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

Ősszel talán már a hetedik osztályos, 12 éves fiúgyermekek is megkaphatják a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdasággal azt közölte, hogy

egy részben uniós, részben pedig hazai költségvetésből finanszírozott, 17,9 milliárd forintos keretösszegű projekt három évre biztosítja a fiúgyermekek HPV elleni védőoltását.

Hozzátették: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenleg a fiúk oltásához szükséges oltóanyag beszerzésen dolgozik. Júliusban a HPV-vakcinából 112 ezer darabot szállított le az NNK-nak az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a vakcinát gyártó gyógyszercég.

Dániel Andrea, az MSD orvos igazgatója szerint

a fiúk bevonása az oltási programokba akár további 40 százalékkal csökkentheti a méhnyakrák, illetve a hüvely és a szeméremtest rákjainak későbbi előfordulását.

A 2018-ban lezárult vakcinatendert egyébként a Phoenix Pharma Zrt. nyerte 3,4 milliárd forint értékben. A gyógyszer-nagykereskedő 120 ezer vakcinát biztosított, valamint opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a 12 évesek HPV elleni védőoltásához.

Az Emmi arról is tájékoztatta a lapot, hogy a 2019–2020-as tanévben a 49,5 ezer oltásra jogosult, 12 éves, hetedik osztályba járó leánygyermek 84,2 százaléka kapta meg a HPV elleni védőoltást. Az elmúlt tanévben 7750 gyermek szülője mondott nemet a vakcinára.

A statisztikai adatokból az látszik, hogy évről évre csökken a vakcinaellenes szülők aránya. A 2018–2019-es tanévben 8710 szülő nyilatkozott arról, hogy nem kéri a humán papillomavírus elleni védőoltást, egy évvel korábban pedig még tízezren döntöttek így.

A HPV-átoltottsági adat a 2018–2019-es tanévben 78 százalék körül volt, a korábbi években pedig 74-75 százalékon állt.

Magyarországon a méhnyakrák vezető haláloknak számít, a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganat.

Évente 1500 magyar nőnél diagnosztizálják a betegséget, 400-an életüket vesztik – mondta Roz­goványi Balázs, a Magyar Rákelle­nes Liga elnöke. A mindkét nemet érintő nemi szervi szemölcs kialakulásának veszélye minden tizedik embert fenyegeti, ezért is lenne fontos, ha ősztől a fiúgyermekek is megkapnák az ingyenes HPV elleni oltást.

Júliusban a HPV-vakcinából 112 ezer darabot szállított le az MSD Pharma Hungary Kft.

Borítókép: Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese beadja a HPV elleni védőoltást egy fiatal lánynak a klinikán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. európai méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából tartott sajtótájékoztatóján a klinikán 2014. január 20-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!