Életstílus

2017.09.22. 18:31

Baktériumokat rejtenek használati tárgyaink

Budapest - A Zewa összeállította a legtöbb baktériumot hordozó hétköznapi tárgyak listáját.

Budapest - A Zewa összeállította a legtöbb baktériumot hordozó hétköznapi tárgyak listáját.

Sokunknak ismerős az érzés, amikor egy-egy tömegközlekedésen töltött utazás után rohanunk a mosdó felé, hogy megtisztítsuk kezünket, vagy amikor a homokozóban önfeledten játszó gyermekünket egészen hazáig kénytelenek vagyunk piszkosan magunkkal vinni. Elképzelésünk nagyjából van arról, hogy hány fajta és milyen baktérium található meg azokon a tárgyakon és eszközökön, amiket nap mint nap használunk akár otthon, akár útközben, de vajon melyek azok a tárgyak, amiken a legtöbb baktérium található? A Zewa most felfedi a titkot arról a tíz használati tárgyról, ami a közvetlen közelünkben megtalálható és minden nap érintkezünk vele.

Otthon vagy munkában?

Bár mindenkit foglalkoztat, de senki sincs igazából tisztában azzal, hogy milyen és mennyi baktériummal vagyunk körülvéve a mindennapjaink során. Vajon inkább otthon, a munkahelyünkön vagy útközben vagyunk veszélyeztetve a baktériumok által? Ennek a kérdésnek a tisztázására a Zewa laboratóriumi szakértőkkel közösen végzett vizsgálatot, amely alapján gyakran használt tárgyakat vizsgáltak meg és ez alapján összeállították a 10 legbacisabb tárgy listáját. A megvizsgált tárgyakat bakterológiai vizsgálat alá vetették (nem akkreditált vizsgálat). A laboratóriumban a minták kezelése fertőtlenített felületeken, gumikesztyűben történt, így a laboratóriumi szennyezésük kizárható. Az alkalmazott vizsgálati módszer kizárólag 37°C-on növekedő, mérsékelten tápanyagigényes kórokozó/kommenzalista baktériumok és gombák, valamint magas tápanyagtűrésű környezeti baktériumok és gombák kimutatására alkalmas.

Az emberek által rendszeresen használt – és a vizsgálaton is részt vett – tárgyakon elsősorban az emberi bőrből (elsősorban a különböző Staphylococcusok és a Mic­rococcusok), valamint a levegőből vagy porból származó (például Bacillusok) baktériumok találhatók meg. Ezek néha kevesebben vannak, mint az egészséges, tiszta emberi bőrön előfordulva, de így sem elhanyagolható a gyakori és rendszeres kézmosás, mivel a különböző felületekre kórokozók is kerülhetnek, amelyek sokáig fertőzőképesek maradnak. Ennél nagyobb veszélyt jelentenek a hosszú ideig nedvesen maradó felületek (pl. konyharuha), amelyen a nedvesség miatt a mikrobák szaporodni is képesek. A vizsgálat eredményei megerősítik, hogy a környezetünkben mindenhol – a munkahelyünkön, tömegközlekedésen, de még otthon is – számos baktérium vesz körbe minket, ezeknek egy része pedig fertőzést is képes okozni.

ÉKN


A 10 legbacisabb dolog

  • mosogatószivacs
  • törülköző
  • konyharuha
  • fülhallgató
  • bevásárlókosár
  • kulcs
  • billentyűzet
  • egér
  • kapaszkodó
  • mobiltelefon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!