Életstílus

2017.06.12. 14:15

Csak rossz szokásnak tartják, pedig komoly betegség

Debrecen - Az érintettek nemigen tudják, hova fordulhatnak segítségért.

Debrecen - Az érintettek nemigen tudják, hova fordulhatnak segítségért.

A Debrecenben modellprogramként indult, „Játék határokkal” elnevezésű prevenciós és szemléletformáló program további nagyvárosokban is megjelent és bővítette szolgáltatásainak körét. Minderről a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet április 26-ai, budapesti sajtótájékoztatóján volt szó, mint ahogyan arról az internetes felmérésről is, melyet a lakosság körében végeztek a szerencsejáték-függőségről. Ebből azt szerették volna megtudni, az emberek tudják-e, hogy hová, kihez kell fordulni segítségért, ha maguk vagy rokonuk játékfüggőségben szenved. A felmérés tanulsága, hogy a megkérdezettek jelentős része még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre – holott az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők elszigetelődnek és egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni.

Fiatalok veszélyben

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a Debrecenben modellprogramként indult, „Játék határokkal” elnevezésű program további öt település tíz iskolájában jelent meg, s eddig több mint ezer diákot ért el oktatási intézmények keretei között. Az elért fiatalok száma tovább nőtt a fesztiválokon és az egyéb fakultatív foglalkozásokon résztvevők bevonásával. A programnak azért van különösen nagy jelentősége, mert olyan fiatalok ezreinek figyelmét hívta fel a szerencsejáték-függőség veszélyeire, akik ebben a tekintetben a társadalom legveszélyeztetettebb korosztályába tartoznak.

Közelebb vinni

A fent említett, 1000 fő online megkérdezésével zajlott kutatásra adott válaszokból kiderült, hogy a szerencsejáték–függőséget közepesen súlyos problémának látják a magyarok, felük azonban még mindig inkább rossz szokásnak véli, és nem komoly betegségnek. Ha a saját hozzátartozójuk válna függővé, a válaszadók elsöprő többsége, 87 százaléka igényelné szakértő segítségét, viszont öt megkérdezettből négy válaszadó nem tud olyan személyt vagy szervezetet mondani, ahova segítségért fordulni tudna.

Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke így fogalmazott:

Egyértelművé vált számunkra, hogy tovább kell bővíteni a szenvedélybetegség elleni küzdelem eszköztárát. Közelebb kell vinni a segítséget az érintettekhez. Ez a célja az információs pontok létrehozásának is.”

Nincs intézményrendszere

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet közös, 2012 óta működtetett Játék határokkal elnevezésű programja kapcsán Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet debreceni munkatársa elmondta: azért volt szükség e modellprogram kialakítására, mert bár a kóros játékszenvedélyt az annak kezelésével foglalkozó szakemberek az addikciók körébe sorolják, ma Magyarországon a függőség alatt még mindig elsősorban az alkohol és drogfüggőséget értik. Míg ezen problémák kezelésére már egy széles körű szolgáltatást nyújtó intézményrendszer épült fel, addig a szerencsejáték függők számára csak nehezen érhető el speciális terápia.

A „Játék határokkal” program idén újabb fontos szolgáltatással bővítette tevékenységét. Hét városban (Budapest, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Orosháza, Sopron, Kaposvár) alakítottak ki olyan információs pontokat, amelyek hasznos információkat, támpontokat tudnak adni az érintetteknek és a családtagoknak, rokonoknak egyaránt.

HBN–SZT


Érdekességek a függők játékáról

A szerencsejáték-függők gyakran emberi tulajdonságokkal ruházzák fel a szerencsejátékkal kapcsolatos tárgyakat és beszélnek hozzájuk játék közben. Azt hiszik, a jövőbeli szériák eredményei meghatározhatóak a korábbi eredményekből. Jellemző rájuk a kontroll illúziója: azt hiszik, hogy van tudásuk és képességük a játék kimenetelét pozitív irányba befolyásolni. Úgy gondolják, jobban játszanak a többieknél, gyakran túlbecsülik a külső események jelentőségét („Ha jó az idő, általában nyerek”). Elfogultak a játék eredményeinek értelmezésében.Hajlamosak a vesztes játszmákat elfelejteni és csak a győzelmekre emlékezni. Hisznek abban, hogy a szerencse megváltoztatható babonás viselkedéssel.

Információs pontok

A program új elemeként létrehozott információs pontok elsődleges célja a tájékoztatásnyújtás, információadás a szerencsejáték-függőségben érintettek számára, azon intézményekről, szervezetekről, ellátó helyekről, melyek az adott probléma kezelésében kompetensek; nem a közvetlen kezelés-ellátás, hanem az érintettek és a számukra segítséget jelentő ellátó helyek közötti közvetítés, a kliensutak biztosítása. A debreceni információs pont elérhetősége (időpont egyeztetés szükséges): Debrecen, Rákóczi u. 7., telefon: 06/30/663-7931, egyéb információk a segélyszervezet honlapján.

A programról

A „Játék határokkal” programba eddig összesen 6 település (Debrecen, Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű és Olaszliszka) 14 oktatási intézményének 36 osztálya, illetve 1100 tanulója kapcsolódott be. Többek között osztályfőnöki órákat, klubfoglalkozásokat, kortárs segítő képzést tartottak, nyári tábort szerveztek. A négy rajzpályázatra összesen 338 pályamunka érkezett, valamint oktatófilm és tanári kézikönyv is készült.

11 intő jel, ha valaki játékfüggő

  • Elhanyagolja feladatait, kötelességeit.
  • Feszült, nyugtalan, ha nem játszhat.
  • Gondolatai folyamatosan a játék körül forognak.
  • Egyre több pénzt kell kockáztatnia, hogy elérje a kívánt izgalmat a játékkal.
  • Azért játszik, hogy elfeledje a problémáit, megszabaduljon a rossz hangulattól.
  • Újra és újra játszik, hogy visszanyerje a játékban elveszített pénzét.
  • Hazudik a környezetének tartozásairól és arról is, mennyit játszik.
  • Többszöri kísérlet ellenére sem tudja abbahagyni vagy mérsékelni a játékot.
  • Kölcsönkér, hogy enyhíteni tudjon a játék miatti reménytelen anyagi helyzetén.
  • Akár lop és csal is, hogy pénzhez jusson a játék érdekében.
  • Kockára teszi az állását és a családi kapcsolatait is azért, hogy játszhasson.
  • Tanácsok hozzátartozóknak

  • Készüljön fel szakmailag! Ismerje meg a problémás szerencsejátékot, amennyire csak lehetséges!
  • Legyen tisztában a figyelmeztető jelekkel, valamint a segítségnyújtás és a gyógyulás eszközeivel és lehetőségeivel!
  • Kérjen támogatást! Beszéljen egy családtaggal, baráttal, szakemberrel, valakivel, akinek ad a véleményére, akiben megbízik! Látogasson el egy önsegítő csoporthoz!
  • Fontolja meg, hogy esetleg átmenetileg kontrollálja a függő személy pénzügyeit és tegyen intézkedéseket a saját pénzügyi helyzete védelme érdekében.
  • Fogadja el, hogy a barátjának, családtagjának kezelésre van szüksége, és ne felejtse el, hogy a siker sok időt, komoly erőfeszítéseket és valószínűleg többszöri próbálkozást igényel majd!
  • Az érintett önbecsülését és ne a bűntudatát erősítse!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!