Életstílus

2017.01.23. 15:08

Ne legyen szigorú, ha bűzlik a gyerek, nem ő tehet róla!

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Serdülő korú gyermeke van? Akkor most fog a homlokára csapni! Olyan igazságot tártak fel egy dán egyetem kutatói, amely sok mindenre magyarázatot fog adni.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Serdülő korú gyermeke van? Akkor most fog a homlokára csapni! Olyan igazságot tártak fel egy dán egyetem kutatói, amely sok mindenre magyarázatot fog adni.A tudósok ötven év alatti alanyok szaglását tesztelték, amely során kiderült, hogy a tinédzserek bizony jóval kevésbé érzékelik az izzadtság, a cigaretta és a szappan illatát, mint más korú emberek, viszont sokkal érzékenyebb az orruk a gyorsételek és a ketchup aromájára.

A kísérlet mintegy 410 résztvevője közül szinte mindenki azonnal reagált a benzin, a kávé és a hal szagára, de egyfajta generációs szakadék keletkezett számos más illat tesztelése során.

Úgy tűnik, a testszag és a cigarettafüst jóval kevésbé hatja meg a 12 és 18 év közötti korosztályt, mint a felnőtteket, sőt, mi több, 7-ből 1 tinédzser egyáltalán nem észlelte a cigifüstöt. Ez magyarázatul szolgálhat többek közt arra is, miért érzi jól magát kamaszgyerekünk rendetlen, állott levegőjű szobájában.

Ugyanakkor a fent említett korosztály másik életkori sajátossága, hogy szinte azonnal kiszúrja a kóla, ketchup, keksz, gyümölcsös rágó, pillecukor, vagy csokoládé aromáját.

A felnőttek szaglása egészen más dolgok iránt fogékony: rendkívül kifinomodottnak bizonyult, amikor gyógynövények, fűszerek és olyan alapvető élelmiszerek jelenlétekor tesztelték, mint például a kenyér és a citrom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!