Életstílus

2016.02.19. 13:24

A Kölcseyben túrják fel a reumatológia határterületeit

Debrecen - A négyszáztíz résztvevő összesen 66 előadáson vehetett részt.

Debrecen - A négyszáztíz résztvevő összesen 66 előadáson vehetett részt.

A reumatológia, a neurológia, a pszichiátria és az idegsebészet határterületi kérdéseit vitatták meg azon a Debreceni Reumatológiai Oktatási Program nevű interdiszciplináris fórumon, melyet hatodik alkalommal rendeztek meg február 18. és 20. között a Kölcsey Központban.

A kongresszuson a szakemberek mások mellett kitértek a fájdalom keletkezésére, klinikumára és kezelésére, beszéltek a stroke-ról, a gerincbetegségekről, a neuropszichiátria és az immunológia kapcsolatáról, a Parkinson-kórról, valamint a depresszióról, továbbá áttekintették az új terápiás lehetőségeket is. – Ahogy a civilizáció fejlődik, az úgynevezett túlhasználati szindrómák is megjelennek, ilyen például az sms-ujj szindróma: az órákon keresztül két ujjal sms-ezés komoly ínhüvelygyulladás okozhat. Például ez is több szakterületet érinthet, hiszen a páciens panaszával először elmehet reumatológushoz, ortopédhez, kézsebészhez vagy épp ideggyógyászhoz. A reumatológia összefüggésbe hozható a pszichiátriával is, hiszen reumatológus is antidepresszánsokkal kezeli a krónikus fájdalmat, akkor is ha az nem pszichiátriai eredetű. Ezért is fontos, hogy a különböző területek szakemberei tapasztalatokat cseréljenek – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Szekanecz Zoltán, A DE ÁOK Reumatológiai Tanszékének egyetemi tanára, a kongresszus főszervezője. Domján Andrea egészségügyi menedzser hozzátette: a szakdolgozók immár harmadik alkalommal csatlakoztak önálló programmal a rendezvényhez, melynek során 23 előadást tartottak. – Elsősorban a szakdolgozói feladatokra igyekeztünk összpontosítani, hiszen fontosnak tarjuk, hogy ne csak egy síkon gondolkozzon az a gyógytornász, ápoló, vagy a fizioterápiás asszisztens ˜– fűzte hozzá.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!