Életstílus

2015.09.21. 15:16

Törődjünk az egészségünkkel: ingyenes szűrések a Szív Napján!

Debrecen - A Szívünk Napjára látogatók mintegy 20 százalékánál a rendezvényen derül fény valamilyen betegségre.

Debrecen - A Szívünk Napjára látogatók mintegy 20 százalékánál a rendezvényen derül fény valamilyen betegségre.

Elsősorban a kardiovaszkuláris prevenciót és a szívbarát környezet, így a stresszmentes munkahely kialakításának fontosságát hangsúlyozzák az Szív Napján, melyet szombaton rendeznek meg a Fórum Bevásárlóközpontban. Az érdeklődőket 10 és 17 óra között számos érdekes programmal várják, így többek között részt vehetnek ingyenes szűrővizsgálatokon, kardiológiai szakorvosi tanácsadáson, illetve újraélesztés is tanulhatnak. – Interaktív szakmai beszélgetéseket is tartunk, melyen szó lesz a rizikófaktorokról és a megelőzésről. Az ismert mentős szóvivő, Győrfi Pál a kardiovaszkuláris betegségek elsődleges és másodlagos megelőzésről tart majd egy rövid tájékoztatót, valamint szót ejt a különböző új, már elérhető technikai eszközökről, elsősorban a transztelefonikus EKG-ról. A rendezvényt az Aznaposok zenekar Szív hangja című koncertje zárja – adott betekintést a programokba prof. dr. Édes István, a DEKK Kardiológiai Klinikájának igazgatója a hétfői sajtótájékoztatón.

Új betegeket is kiszűrnek

Mint azt dr. Bedő Zoltán, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Kardiológus főorvosa elmondta, az érbetegség az egész szervezeten belüli érrendszert érinti. Legtöbbször három helyen szokott megjelenni: az agyi ereken (ebből alakulhat ki stroke), a koszorúereken (infarktust okozhat) és az alsó végtagi ereken (érszűkület keletkezhet). – Ezeket a betegségeket sokkal nehezebb kezelni, mint megelőzni, ezért fontos, hogy minden évben tájékoztassuk a lakosságot azokról a prevenciós lehetőségekről amelyek segítenek meggátolni a betegség kialakulását – hangsúlyozta a szakember.

A Szívünk Napján hozzávetőlegesen minden évben 1000-2000 között van a szűrések száma, melynek során a szakemberek megmérik az látogatók vérnyomását, vércukor és koleszterinszintjét, illetve mintegy 60-70 százalékuknál EKG-t is végeznek. A Napló kérdésére dr. Bedő Zoltán elmondta, a Szívünk Napjára látogatók mintegy 20 százalékánál a rendezvényen derül fény valamilyen betegségre. Dr. Édes István hozzátette: a látogatók mintegy 5 százaléka a szűrésen szembesül azzal, hogy kórosan magas a vérnyomása, illetve 1-2 százalékuknál fedezünk fel kórosan magas összkoleszterin szintet. A szakemberek általában 4-5 olyan beteggel találkoznak a rendezvényen, akiket leleteik alapján a helyszínen előjegyeznek klinikai kivizsgálásra.

HBN–PÁTZ


Ajánlások a szívbetegség megelőzésére:

A dohányzás elhagyása

Rendszeres közepes fokú testmozgás

Egészséges étrend

Túlsúly kerülése (testtömeg-index 25 alatt)

Vérnyomás 140/90 Hgmm alatt

Össz-koleszterin szint 5 mmol/l alatt

LDL (rossz) koleszterin 3 mmol/l alatt

Éhgyomri vércukor 6 mmol/l alatt


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!