Életstílus

2008.07.07. 17:12

Kaszához nyúlnak gyógyszer helyett

<p>Nyíregyháza, Kisvárda - Július elseje óta mindenkit megbüntetnek, akinek a földjén parlagfüvet találnak.</p>

17:11: A felszólítások hatására sokan mentesítik területüket a gyűlölt gaztól.

 – Július elseje óta mindenkit megbüntetnek, akinek a földjén parlagfüvet találnak. Akik ennek ellenére sem kaszálják le az allergén növényt, számolhatnak az önkormányzati jegyző által elrendelt kényszerkaszálás költségével is. Ez a bírsággal együtt 20 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Tudjuk azonban, hogy a kaszálás nem szünteti meg a probléma gyökerét, kézi gyomlálásra és a kémiai védekezésre lenne szükség.

Nyíregyházán még nem érkezett parlagfűvel kapcsolatos bejelentés – mondta Jármi Judit, a Hatósági és Építésügyi Iroda csoportvezetője. A tavalyi büntetettek 70–80 százaléka az irtást választotta. A Vagyonkezelő és Városüzemeltető KHT dolgozói folyamatos ellenőrzéseket tartanak.

Mátészalka önkormányzata a múlt héten csütörtökön parlagfű mentesítési napot szervezett a környezet tudatos magatartás elősegítése és a megelőzés céljából. Szövördi Mónika, a Műszaki Iroda ügyintézője elmondta: ezidáig hozzájuk sem érkezett bejelentés parlagfüves gócpontokról.

14:18: Kisvárdán is felvették a kesztyűt

– Folyamatos ellenőrzést végzünk, a felszólítások hatására sokan mentesítik a területüket a gyűlölt gaztól. Elvétve akadnak lakossági bejelentések is, amelyeknek minden esetben utánajárunk– nyilatkozta Törökné dr. Nagy Irén, a város jegyzője.

Tudta-e?

A szénanátha az emberek 15- 20 százalékának keseríti meg az életét, közülük egymilliónál is többen érzékenyek a parlagfűre.

– Reméljük, hasonlóan pozitív tapasztalatokról tudunk hírt adni a jövőben is, hiszen jobb helye is van annak tavalyi öt és kilenc milliárdnak, amit az emberek gyógyszerekre és táppénzre költöttek a parlagfű miatt! – tette hozzá.

14:15: Nyíregyházán még nem érkezett parlagfűvel kapcsolatos bejelentés – mondta Jármi Judit, a Hatósági és Építésügyi Iroda csoportvezetője. A tavalyi büntetettek 70–80 százaléka az irtást választotta. A Vagyonkezelő és Városüzemeltető KHT dolgozói folyamatos ellenőrzéseket tartanak.

Mátészalka önkormányzata a múlt héten csütörtökön parlagfű mentesítési napot szervezett a környezet tudatos magatartás elősegítése és a megelőzés céljából. Szövördi Mónika, a Műszaki Iroda ügyintézője elmondta: ezidáig hozzájuk sem érkezett bejelentés parlagfüves gócpontokról.

14:00: Akik ennek ellenére sem kaszálják le az allergén növényt, számolhatnak az önkormányzati jegyző által elrendelt kényszerkaszálás költségével is. Ez a bírsággal együtt 20 ezertől 5 millió forintig terjedhet.

Tudjuk azonban, hogy a kaszálás nem szünteti meg a probléma gyökerét, kézi gyomlálásra és a kémiai védekezésre lenne szükség.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!