Életstílus

2008.06.09. 14:11

Támad a lábgomba

<p>A leggyakoribb nyári fertőzés okozója, a lábgomba a hazai strandokon is jelen van. A fürdőzőknek nemcsak ettől kell tartaniuk: nem ritka a fürdőzés után a hasmenés, a középfül-gyulladás és a láz sem.</p>

A lábgombát nem a vízben, hanem a medence peremén lehet összeszedni, a kórokozó ugyanis a fa-, háncs,- és gumifelületeken telepszik meg. - mondta el a Független Hírügynökségnek Dr. Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiéniás Főosztályának vezetője.

A lábgomba tünetei először a lábujjak között és a talpon jelentkeznek, ide tartozik a kínzó viszketés, a bőr hámlása, kipirosodása, vagy berepedezése. A gombával fertőzött köröm sárgás színű lesz, formája eltorzul, később pedig nyomásra fájdalmas lehet. Gyakran egyik körömről terjed a másikra, a tünetek pedig tartós kezelés után is kiújulhatnak.

Dr. Kádár Mihály szerint mindig ajánlott a parton papucsban közlekedni, a lábujjakat pedig szárazon kell tartani. Ezenfelül kerülni kell a zárt cipőket is. A lábgombát 3-6 hétig kell kezelni, az erre kifejlesztett kenőcsök ugyanis először csak a szaporodást gátolják. A súlyosabb fertőzésnél érdemes felkeresni a bőrgyógyászt is, hogy célzott kezelést kapjon a bőrfelület.

A gyerekek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a fürdőhelyeken. A gyermekmedencék vize ugyanis sokkal melegebb, így jó táptalaj a különböző kórokozóknak, másrészt pedig pancsolás közben gyakorta kerül víz a szájukba. Szüleik többnyire hasmenéssel, fül-panaszokkal, lázzal, vagy felsőlégúti megbetegedésekkel viszik őket orvoshoz.

Természetes vizeinkre nem lehet panasz, hiszen például a Balaton vízminősége kitűnőt kapott az európai fürdőhelyekről szóló június eleji felmérésben. A magyar tenger menti strandok túlnyomó többsége nemcsak a kötelező, hanem az ajánlott higiéniai normáknak is megfelel. Piros jelzést csak a Duna alsó, illetve a Tisza felső folyásánál kiépített néhány fürdőhely kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!