Életstílus

2008.05.26. 18:50

Tévhit, hogy a kövérek vidámabbak - elhízottaknál jóval valószínűbb a depresszió

<p>Elhízás esetén körülbelül 20-45 százalékkal gyakrabban észlelhető depresszió vagy bipoláris betegség.</p>

Tévhit tehát, hogy a kövérek mindig vidám, jókedvű emberek - hívta fel a figyelmet a Magyar Elhízástudományi Társaság IX. kongresszusán. Az elhízás Magyarországon is népegészségügyi probléma: jelenleg 2 millóra tehető az elhízottak száma és 4 millióan túlsúlyosak.

A tudományos világban régóta ismert tény, hogy a túlsúlyosak és az elhízottak között gyakrabban fordulnak elő a depresszió (és különösen a mániás depresszió), mint az "átlagpopulációban". A depressziós és bipoláris betegeknél végzett vizsgálatok szerint a páciensek 57-68 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A szakemberek szerint az érintett betegek elhízása nem elsősorban az alapbetegséggel, hanem az életmóddal, a cukorbetegséggel, a nem ritkán párhuzamosan jelentkező bulímiával és valószínűleg speciális genetikai-biológiai tényezőkkel függ össze - olvasható a Magyar Elhízástudományi Társaság hétfői közleményében.

A társaság szerint jogos aggodalomra ad okot, hogy a hasi típusú elhízás és kísérőbetegségeinek kezelésére már néhány éve hazánkban is bevezetett - de még gyógyszertári forgalomban nem kapható - jóllakottság érzetet keltő gyógyszerről kiderült, hogy szedése növeli a depresszió kialakulását, illetve hajlamosít öngyilkosságra is.

Az elhízás Magyarországon is népegészségügyi probléma: jelenleg 2 millóra tehető az elhízottak száma és 4 millióan túlsúlyosak. Becslések szerint 100 ezren vannak hazánkban azok, akik vészesen elhízottak.

A fogyókúrák sikere pedig csak ritkán tartós: egy korábbi felmérés szerint a fogyókúrázók mindössze 4 százalékának sikerült tartósan megváltoztatni életmódját a diéta során. A sikertelenség egyik tényezője a válaszadók 95 százalékánál a gyors fogyókúra volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!