Életstílus

2007.12.03. 11:54

A 70. te magad légy!

<p>Budapest - Az 1937. december 3-án, vagyis pontosan hetven éve elhunyt József Attilára emlékeznek hétfőn délután egy órakor Budapesten a XI. kerületi József Attila Gimnáziumban.</p>

Az intézmény könyvtárosa hetven kortárs költőt, írót, dalszövegírót, diákot és tanárt kért fel arra, hogy írja le legkedvesebb József Attila sorát. Székely Andrea a Független Hírügynökségnek elmondta: érdekesség, hogy a válogatásban az 1937-es versidézetek vannak túlsúlyban. Az emlékezők között van tíz Kossuth-díjas költő, író, de a látogatók olvashatják a Quimby dalszövegírójának (Kiss Tibor), a Kispál és a Borz frontemberének, Lovasi Andrásnak, vagy Bereményi Gézának, Lator Lászlónak, Nádasdy Ádámnak, Varró Dánielnek a legkedvesebb József Attila idézeteit, közölte Székely Andrea.

A gimnázium könyvtárosa érdeklődésünkre elmondta, október elején kereste meg a résztvevőket, akik boldogan tettek eleget a felkérésnek. A József Attila sorokat a költők, dalszövegírók, tanárok és diákok egy-egy papírlapra és színes vásznakra is leírták. Hétfőn délután egy órakor ezeket a színes zászlókat a magasba emelik, és a gimnázium tornyában kifeszítik. A könyvtárban pedig kiállítás nyílik a kiválasztott sorokból. A rendhagyó vers-tárlatot december 22-ig nézhetik meg az érdeklődők a József Attila  Gimnáziumban. Arra a kérdésünkre, hogy születik-e kötet az összegyűjtött sorokból, Székely Andrea elmondta: amennyiben lenne jelentkező kiadó, nem elképzelhetetlen, hogy nyomtatásban is megjelenjen a kortársak válogatása, ugyanis ez a kísérlet irodalmi értékkel bír.

Érdekes megfigyelni, hogy 2007-ben a kortársak mit emeltek ki József Attila költői hagyatékából. A kiválasztott sorok között számos egyezés van, és túlsúlyban vannak a költő 1937-es költeményei, tette hozzá a gimnázium könyvtárosa. Amennyiben kötet jelenik meg a kiválasztott sorokból, a kiadónak nem kell majd jogdíjat fizetnie József Attila verseinek közléséért. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis egy-egy költő halálát követő 71. év januárjától szabadon felhasználhatók a művei.

Nehéz gyermekkor
József Attila
1905. április 11-én született Budapesten, Ferencvárosban, Gát utca 3 szám alatt. Apja József Áron, bánáti szappanfőző munkás volt, anyja Pőcze Borbála, szabadszállási születésű, a Kiskunságból Pestre került parasztlányból lett mosónő. József Attila a családban hatodik gyermekként született, de három testvére még az ő születése előtt meghalt. A gyermek csupán három éves volt, mikor az apa elindult szerencsét próbálni Amerikába s elhagyta a háromgyermekes családot. Végül Romániáig jutott, de családját végleg magára hagyta. Az édesanyának csak nagy nehézségek árán sikerült gyermekeit eltartani, végül úgy döntött, hogy két kisebb gyermekét a Gyermekvédő Liga révén Öcsödre adja nevelőszülőkhöz.

Az utolsó évek
1933 nyarán részt vett az Írók Gazdasági Egyesületének lillafüredi rendezvényén, ahol megismerte Marton Márta művészettörténészt, kibe beleszeretett. Ő az ihletője az Óda című költeménynek. Szántó Judit a féltékenység miatt öngyilkosságot kísérelt meg. 1934-re a költő és Judit már olyannyira elhidegültek egymástól, hogy József Attila Hódmezővásárhelyre utazott.

A költő már korábban, 1930-tól pszichoanalitikus kezelésnek vetette alá magát, dr. Rapaport Sámuel pszichiáterhez járt két éven keresztül. Egy időre a kezelések abbamaradtak, ezt a költő nehezen tűrte. Ebben az időszakban állította össze és adta ki gyűjteményes kötetét, a Medvetáncot.

A huszadik század egyik legnagyobb költője 1937. december 3-án halt meg. József Attilát a balatonszárszói állomáson áthaladó tehervonat gázolta halálra. 1938-ban poszthumusz Baumgarten-díjat kapott, 1948-ban pedig életművét Kossuth-díjjal tüntették ki. Születésnapja - április 11-e - a költészet napja Magyarországon. Az iskola Budapesten a XI. kerületben a Váli utca. 1 szám alatt található.

József Attila részletes önéletrajzát  itt olvashatja!

Forrás: Független Hírügynökség - Wikipedia - Magyar Online

Kapcsolódó cikkek

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!