Életmód

2018.01.09. 18:04

Calici: vírus és hasmenés

Hajdú-Bihar - A betegség lefolyása mindössze egy-három napig tart.

Hajdú-Bihar - A betegség lefolyása mindössze egy-három napig tart.

A Caliciviridae családba tartozó vírus rövid lefolyású, jellemzően hányással, hasmenéssel járó megbetegedést okoz.

A szervezetbe kerülve kis csíraszámban is képes megbetegedést előidézni – tájékoztatta lapunkat a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, hozzátéve, a betegség átvészelése nem jár tartós védettséggel.

Hőemelkedéssel is járhat

A leginkább hányással és hasmenéssel járó megbetegedés kórokozója a beteg ember vírusos váladékával szennyezett élelmiszer, étel, ivóvíz, fürdővíz útján terjed. A kórokozó már az első tünetek megjelenése előtt is ürül a széklettel, illetve gyógyulás után néhány nappal is távozhat még széklet útján.

Leggyakrabban a hányás a meghatározó tünet, a hasmenés általában rövidebb ideig tart és enyhébb, mint az egyéb gyomor-bélrendszeri fertőzéseknél. Időskorban a hasmenés is lehet meghatározó tünet, akár hányás nélkül is."

További tünetként rossz közérzet, hányinger, hőemelkedés (főleg gyermekeknél), esetenként láz, hasi és izomfájdalom, fejfájás tapasztalható – tudtuk meg a Nép­egészségügyi Főosztálytól.

Mint megtudtuk, a megbetegedés általában enyhe lefolyású, tüneti kezelést igényel. Ilyen például szükség esetén a láz csillapítása, továbbá fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra is. A kór nem hosszú lefolyású, az érintettek a legtöbb esetben egy-három nap alatt meggyógyulnak.

Odafigyelve

Mint minden betegség, a calicivírus okozta fertőzések esetében is kiemelt figyelmet kell szánni a megelőzésre. Amit tehetünk, hogy minél jobban figyelünk a személyi higiénia betartására, gyakran mosunk kezet, és szükség esetén kézfertőtlenítést is végzünk.

A további megbetegedések megelőzését páciensek elkülönítésével érhetjük el, valamint, hogy az általuk használt, szennyeződött felületeket fertőtlenítővel takarítsuk.

HBN–VK


A fertőzés megelőzése érdekében az alábbiakra figyeljen még:

  • Oltóanyag nem áll rendelkezésre, ezért a fertőzés megelőzése érdekében fontos a klasszikus higiénés rendszabályok fokozott betartása, hívja fel a figyelmet a Webbeteg portál.
  • A szórványosan vagy családi járvány részeként előforduló megbetegedések esetében javasolt, hogy a tünetek megszűntéig a beteg maradjon otthon. Vonatkozik ez főleg azokra, akik munkavégzésük során többes fertőzést okozhatnak környezetükben (egészségügy, gondozási körök, vendéglátás, élelmiszer-kereskedelem stb.).
  • Az étel elkészítését a család egészséges tagja végezze.
  • WC-használat, hányás után, illetve ételkészítés, étkezés előtt mossunk mindig alaposan kezet, lehetőleg valamilyen kézfertőtlenítő használatával. (Az ÁNTSZ szerint általánosságban a kéz tekinthető a legszennyezettebb, esetenként a legfertőzőbb bőrfelületünknek.)
  • A portálon olvasható továbbá, hogy a calicivírus aránylag ellenálló: hosszú ideig (több napig) képes környezetünkben életben maradni, a normál klórtartalmú vízben is mintegy 30 percig életképes. Éppen ezért a lakásban, használati tárgyainkon – különösen a WC-ben, fürdőszobában, ajtókilincseken – naponta többször is fertőtlenítést kell végezni a háztartásban használatos klórtartalmú szerekkel a járvány továbbterjedésének megakadályozásához. A vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem látható látványos kosz vagy folyadék.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!