Internetes szavazás

2022.10.01. 12:30

Melyik legyen az Év lepkéje? Szavazzon ön is!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya jövőre indítja el az Év lepkéje programot, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy a fecskefarkú pillangó, a nagy éjjeli pávaszem vagy a fehérgyűrűs csüngőlepke legyen a 2023-as év lepkéje.

Illusztráció/december 22-ig lehet szavazni

Fotó: Shutterstock

A szavazás pénteken indult, a voksokat az MME honlapján lehet leadni - közölte az egyesület az MTI-vel.   

Forrás: mme.hu

A fecskefarkú pillangó országszerte elterjedt, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb, azonban az utóbbi évek késői fagyos napjai, és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken számuk megfogyatkozott. Három nemzedéke általában áprilistól repül egészen szeptemberig.   

Old,World,Swallowtail,Butterfly,-,Papilio,Machaon,,Beautiful,Colored,Iconic
Illusztráció/Hazánkban négy pillangó faj él, közülük az egyik legelterjedtebb a fecskefarkú lepke
Fotós: Shutterstock

A nagy éjjeli pávaszem Európa legnagyobb őshonos lepkéje, a nőstények szárnyfesztávolsága elérheti a tizenöt centimétert is. Országszerte általában gyümölcsösök és jó állapotú erdők közelében fordul elő. Az utóbbi pár évtizedben számuk drasztikusan csökkent.   

Peacock,Butterfly,Saturnia,Pyri,With,Spread,Wings,And,Feathery,Yellow
Illusztráció/A nagy éjjeli pávaszemet sokan ördöglepke néven ismerik
Fotós: Shutterstock

A fehérgyűrűs csüngőlepke az egyik legdekoratívabb magyarországi csüngőlepke. Főként hegy- és dombvidékeken fordul elő, de szórványosan felbukkanhat a síkvidékeken is. Élőhelyei napos, nyílt gyepek, ahol tömegesen rajzik. Nappal aktív, általában többedmagával szívogat virágokon. Viszonylag rövid ideig, júliusban és augusztusban lehet megfigyelni.   

Burnet,Moth,,[zygaena,Carniolica]
Illusztráció/A fehérgyűrűs talán az egyik legdekoratívabb hazai csüngőlepke
Fotós: Shutterstock

Az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, majd 2012-ben elindult az Év hüllője - Év kétéltűje program is. Ehhez csatlakozik most harmadikként az Év lepkéje akció. Az akciók küldetése, hogy felhívják a lakosság figyelmét Magyarország természeti kincseire, és az ezeket fenyegető természetvédelmi problémákra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!