Polgári villák

2022.09.19. 12:30

Titokzatos római kori maradványokat találtak

A Civitavecchia Haditengerészeti Állomás búváraiból álló csapat a Kulturális Minisztériummal együttműködve fedezte fel négy római kori építmény maradványait az olaszországi Ponza partjainál. A település a római korban egy kikötő és gyarmat volt, amelyet a Tirrén-tenger középső részének ellenőrzésére építettek.

A búvárok egy sor építészeti darabot találtak a Grotte di Pilato közelében

Forrás: Shutterstock

A szigeten olyan, fontos római személyek töltötték a száműzetésüket, mint Nero Caesar (Caligula római császár legidősebb testvére), Agrippina (a hírhedt római császár, Nero édesanyja), valamint Julia Livilla (Caligula császár legfiatalabb nővére) – írja az Origo.

A rómaiak a szigeten egy nagy villakomplexumot is építettek, amelyet ma Puna Della Madonna villájaként ismernek; egyes források szerint a villát maga Augustus császár számára emelték üdülőhelynek. 

A köztársaság korának vége és a Római Birodalom első évtizedei között barlangok és medencék sora épült a villától nyugatra, amit a Grotte di Pilato nevű sziklába vájtak. 

A medencék, egyfajta díszes halgazdaságokként is szolgáltak, hogy biztosítsák a római elit számára a márna, a muréna és a homár ellátást.

A víz alatti régészetet dokumentáló tanulmány részeként a búvárok egy sor építészeti darabot találtak a Grotte di Pilato közelében, amelyeken egy titokzatos domborműves díszítés látható. Ez az úgynevezett „virágasszonyt" ábrázolja.

A díszítő motívum a a Krisztus előtt a II. és I. század közötti időszakra vezethető vissza, és hasonló mintákat fedeztek már fel Lazióban, Campaniában és Dél-Etruriában.

A csapat szerint a lemezek eredetileg a Puna della Madonna villájából származhattak, és erózió vagy egyéb tényezők miatt kerültek a tengerbe, kis távolságra az épülettől, írja a HeritageDaily online tudományos portál. Ez viszont új betekintést adhat a villakomplexum építési időszaka dátumának meghatározásához, amely valószínűleg megelőzte a korábban elfogadott Augustus császár korát.

Caves,Of,Pilate,(grotte,Di,Pilato),In,The,Island,Of
A Grotte di Pilato közelében lévő mesterséges barlangok
Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!