Mackótestvér

2022.09.03. 08:00

Nem népesedtek túl a barnamedvék Szlovákiában

A populáció az elmúlt tíz évben stabilan valamivel több mint 1000 egyed körül volt - állapították meg a cseh szakértők.

A szlovákiai medve populáció számottevően nem növekedett

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A szlovákiai Kárpátokban talált több mint 2000 medveszőrcsomó és -ürülék DNS-vizsgálata alapján a prágai Károly Egyetem kutatói Pavel Hulva vezetésével 1056-ban adták meg a Szlovákiában élő barnamedvék becsült számát.

A statisztikai hibahatárt figyelembe véve a szlovákiai barnamedve-állomány valódi nagysága 1012 és 1275 egyed között lehet

 – közölte a szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (SOP), amely a DNS-mintákat a hegyekben begyűjtötte, és elemzésre Prágába küldte.

A medveállomány nagysága jelentősen nem változott, a túlszaporodásra utaló esetleges jelek más körülményekkel, például a ragadozók magatartásának a változásával magyarázhatók mondta Dusan Karaska, a SOP főigazgatója.

A szakemberek szerint a nyitva hagyott szemeteskukák, a hegyek lábánál termesztett kukorica, a csapdákban hagyott élelem, a szabad térségek beépítése azzal a következménnyel jár, hogy a medvék egyre jobban keresik az emberi lakhelyek közelségét és elveszítik természetes félénkségüket. Mindez növeli az ember és a szlovákiai csúcsragadozó közti találkozás kockázatát 

mutatott rá Karaska.

Tavaly júniusban egy 57 éves férfit sebesített meg halálosan egy medve Lúzsna község közelében, a Zsolnai kerületben, 100 éve az első halálos medvetámadásban a mai Szlovákia területén. Idén májusban egy erdei túraösvényen támadott meg két férfit egy bocsát féltő nőstény barnamedve, egyiküknek súlyos sérüléseket okozva. A támadások nyomán sokan felvetették, hogy talán túlszaporodtak a medvék Szlovákiában.

A prágai Károly Egyetem zoológusai sem tagadják, hogy a medvék veszélyesek lehetnek az emberre, ezért azt javasolják, hogy jól zárják el előlük a potenciális élelemforrásokat, mint amilyenek a szemeteskukák, a hatóságoknak pedig azt, hogy magyarázzák el a lakosságnak, miként kell viselkedni egy medvével való találkozás esetén.

Az előző hivatalos állami számlálás szerint 2016-ban több mint 1200 medve élt vadon Szlovákiában.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!