Esőkészítés

2022.09.07. 14:00

Kínában augusztusban 75 „felhővetési műveletet” hajtottak végre

Kínában augusztusban országszerte 75 úgynevezett „felhővetési műveletet” hajtottak végre, amely összesen 1,45 millió négyzetkilométert érintett - hangzott el a Kínai Nemzeti Meteorológiai Központ sajtótájékoztatóján.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A felhővetés során olyan vegyi anyagokat juttatnak a vízfelhőkbe, amelyek esőcseppek kialakulását generálják, emellett a jégeső és a köd terjedését gátolják.

Tartósságát, intenzitását, kiterjedését és hatásait tekintve az idei hőhullám a legnagyobb a mérések 1961-es kezdete óta - mondta el Hsziao Csan, a központ igazgatója.

A hőhullám június 13-án kezdődött, és hivatalosan nem ért véget augusztus 30-ig. Több folyó és tó vízszintje a valaha tapasztalt legalacsonyabb volt, kiszárítva a termőföldeket a döntő fontosságú őszi betakarítás előtt.

Az országos augusztusi átlaghőmérséklet 22,4 Celsius-fok volt, 1,2 fokkal magasabb az évszakban megszokott átlagnál, miközben 23,1 százalékkal kevesebb, átlagosan 82,4 milliméter eső esett, a második legkevesebb a mérések kezdete óta.

A hőhullám Kína délnyugati területeit érintette a legsúlyosabban, Csongking régió egyes részeiben a 45 fokot is elérte. A szomszédos Szecsuan tartományban a vízerőművek alacsony teljesítménye miatt a hatóságok a villanyáram adagolására kényszerültek.

Annak ellenére, hogy Szecsuanban és Csongkingban szeptember elején heves esőzések voltak, a Jangce folyó völgyét továbbra is szárazság sújtja, amely Hopej, Csianghszi és Honan tartományokat érinti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!