Korábban mást hittek

2022.09.26. 13:32

Elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok okozzák a légszennyezést a Közel-Keleten

Fosszilis tüzelőanyagokból ered a közel-keleti légszennyezés több mint 90 százaléka, nem pedig természetes tényezőktől, mint eddig gondolták - derül ki egy tanulmányból, amely múlt héten jelent meg a Communication Earth & Environment című tudományos folyóiratban.

Illusztráció

Forrás: AFP

Fotó: Atta Kenare

Nemzetközi tudóscsapat utazott 2017-ben a Földközi-tenger keleti medencéjébe, a Szuezi-csatornán át az Arab/Perzsa-öblöt körülutazva, hogy különleges berendezésekkel megmérje a levegő minőségét.

 

A kutatók megállapították, hogy a tüdőbe behatolni képes és az egészségre igen veszélyes finom részecskék legnagyobb része emberi eredetű, főként a fosszilis üzemanyagok gyártásakor és felhasználásakor keletkeznek.

 

Ez a megállapítás megdöntötte a korábban uralkodó elképzelést, amely szerint természetes jelenségek, így a sivatagi por rontja a levegőminőséget ebben a térségben.

A tudósok jelentős mennyiségű mérgezőanyagot, így a kőolajiparból és a tengeri szállításból eredő kén-dioxidot is találtak a levegőben.

A kőolajfinomítók például Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben jelentős forrásai a légszennyeződésnek, akárcsak a Vörös-tengeren és a Szuezi-csatornán közlekedő hajók -magyarázta Jos Lelieveld, a tanulmány fő szerzője, a Max Planck Intézet kutatója.

 

A kutatók megpróbálták kiszámolni a légszennyezés által a térségben okozott többlethalálozást, és arra a következtetésre jutottak, hogy az jóval magasabb, mint a fejlett ipari országokban.

 

A szennyezett levegőnek betudható halálesetek aránya Kuvaitban a 15,9 százalékot is elérheti, míg az Egyesült Államokban mindössze 3 százalék.

A tanulmány szerzői szerint a térségben minden nyolcadik haláleset a fosszilis üzemanyagok okozta légszennyezésnek tudható be, és a levegő minősége tartósan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) normái alatt van.

Ezt a jelenséget igen aggasztó problémákhoz lehet hasonlítani, mint a dohányzás és a magas koleszterinszint, amelyek nagy egészségi kockázatot jelentenek a térségben 

- hangsúlyozta Lelieveld. "Ráadásul szinte senki nem számol ezzel a térségben" - tette hozzá.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!