Vízi ökoszisztéma

2022.09.29. 13:40

A lakosság segítségével térképeznék fel a halak vándorlását

A vándorló halpopulációk mozgását Európában legalább 100 ezer elavult gát akadályozza.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A vízi ökoszisztémák fenntartásához nagymértékben hozzájárulnak a vándorló halpopulációk, amelyek mozgását Európában legalább 100 ezer elavult gát akadályozza – írja az MTI-hez eljuttatott közleményükben az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

A vándorló halak védelme céljából a World Fish Migration Alapítvány a Dam Removal Europe szervezettel közösen egy olyan mobilapplikációt fejlesztett ki, amelynek használatával bárki bejelentheti és regisztrálhatja a folyóakadályokat egy világszerte folyamatosan bővülő adatbázisban.

Az ingyenesen letölthető Amber Barrier Tracker alkalmazás célja, hogy feltérképezhessék a folyók átjárhatóságát és a szakemberek ennek alapján eldönthessék, hogy hol van a legnagyobb szükség a helyreállításra. A nemzetközi projekthez az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) is csatlakozott, ezért a kutatók arra kérik a lakosságot, hogy az alkalmazás segítségével jelezzék azokat az általuk ismert épített akadályokat Magyarország területén, amelyek gátolják a folyók átjárhatóságát.

A World Fish Migration Alapítvány tavaly júliusi jelentése szerint a folyami és tengeri ökoszisztémákat fenntartó vándorló halpopulációk mérete és sokfélesége a korábbihoz képest átlagosan hetvenhat százalékkal csökkent, pedig több százmillió ember megélhetése, élelmezése és gazdasági biztonsága függ ezektől a fajoktól.

A csökkenés oka elsősorban a számtalan infrastrukturális fejlesztés és beruházás: a gátak, duzzasztók, zsilipek és átereszek milliói darabolják fel a vízi utakat és zárják el a halak vándorlási útvonalait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!