Pokoli lángok

2022.07.22. 13:10

Hatalmas tűz pusztít a szlovén–olasz határon

Több mint ezer tűzoltó, valamint több száz rendőr és katona, illetve helikopterek is oltják a tüzet a szlovén-olasz határon, ahol ötödik napja tombolnak a lángok, a szlovén sajtó szerint soha korábban még nem volt ilyen pusztító tűz az országban.

A szlovén közszolgálati televízió pénteken arról tudósított, hogy csütörtök este az olasz civil védelem egyik önkéntese életét vesztette, amikor egy kiégett fa rázuhant.  

Három határmenti településről is evakuálni kellett Vojscica, Temnica és Novela lakosságát, a körülbelül négyszáz embert egy közeli településen szállásolták el. 

Az emberek csütörtökön megpróbáltak visszatérni otthonaikba, de az ismételten felcsapó lángok miatt a többségüknek újra az ideiglenes szálláson kellett éjszakáznia. Marjan Sarec védelmi miniszter tájékoztatása szerint a tűz nem veszélyezteti a lakóházakat, viszont a sűrű füst miatt nem ajánlatos az érintett térségben tartózkodni.
A tűz több mint kétezer hektáros területen pusztít. 

Az oltásban olasz, horvát, osztrák és szlovák repülőgépek és helikopterek is segítik a helyi tűzoltók munkáját. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a levegőből eddig több mint 900 ezer liter vizet locsoltak az érintett területre.
A hivatalos szervek tájékoztatása szerint 

munkájukat az is nehezíti, hogy a tűz sújtotta területen több, a korábbi háborúkból fennmaradt, fel nem robbant gránát és akna található, és ezek most a hő hatására felrobbannak.

Borítókép: A szlovén hadsereg helikopterei segítenek eloltani a erdőtüzeket Kostanjevica na Krasu falu közelében 2022. július 20-án. 2022. július 20-án több száz tűzoltót vezényeltek be Nyugat-Szlovéniába, hogy megfékezzék a lángokat, amelyek miatt több falut kellett evakuálni. Jure Makovec / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!