Elbűvölő

2022.07.27. 13:30

Hajókon sütteti hasát Freya, a norvégok hatmázsás kedvence

Kedden újra az Oslói-fjordban bukkant fel Freya, a 600 kilós nőstény rozmár, amely hetek óta Norvégia déli részén tanyázik, távol jóval északabbra fekvő, sarkvidéki természetes élőhelyétől.

Egy szokatlanul délre vándorolt rozmár tartja izgalomban a norvégokat. 

A norvég halászati igazgatóság közlése szerint kedden az Oslo belvárosától néhány kilométerre fekvő Frognerkilen-öbölben észlelték az állatot, 

a bámészkodók kedvencét, ahol már a múlt héten is látták sütkérezni a napon egy motorcsónak tetején. A hétvégét egy másik, délnyugatra fekvő helyen töltötte a rozmár, amelynek a szerelem és a szépség ősi északi istennőjének nevét adta a média.

A jachtok megrongálásával károkat is okozó rozmár sorsáról kibontakozott vitára reagálva a halászati hatóság leszögezte, hogy szóba sem jöhet Freya áthelyezése vagy esetleges elaltatása, mivel a vadon élő rozmárokat kihalás fenyegeti és törvény védi. A "megölése a legutolsó opció" – hangsúlyozták.

Úgy tűnik, hogy jól elvan, van mit ennie, sokat pihen, szemlátomást jó formában van 

– indokolta a hatóság hétfőn a döntést a rozmár békén hagyásáról.

Szemlátomást jól érzi magát. Fotó: Tor Erik Schrøder / NTB / AFP
Forrás: AFP

A hatóság arra kérte a lakosságot, hogy ne zaklassa a hatmázsás óriást, ne ússzon vagy evezzen a közelébe, tartson tőle biztonságos távolságot. Szakemberek szerint normális esetben a rozmár nem jelent veszélyt az emberre, de ha közel mennek hozzá és megzavarják a pihenésben, veszélyben érezheti magát és támadóan léphet fel.

Freya többnyire hajókra felkapaszkodva sütkérezik a napon az Oslói-fjordban, de lefilmezték már kacsára vadászva vagy egy hattyút üldözve is. 

A Verdens Gang lap internetes oldalán egy ideig élőben követte az állat mozgását, pontosabban semmittevését. A rozmároknak sok, akár napi 20 óra szunyókálásra is szükségük van.

Az AFP azt írja, hogy 

a délre vetődött rozmár már megfordult Nagy-Britanniában, Hollandiában, Dániában és Svédországban is, végül szemlátomást úgy döntött, hogy Norvégiát választja nyári vakációja helyszínéül.

A kisebb gerinctelen tengeri állatokkal táplálkozó rozmár hím egyedei akár az egytonnás súlyt is elérhetik, a felnőtt nőstények legfeljebb hétmázsásra nőnek.

Borítóképünkön Freya, amint épp egy motorcsónakon sütkérezik a Frognerkilen-öbölben,  fotó: Tor Erik Schrøder / NTB / AFP
 

Címkék#rozmár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!