Oktatás

2022.06.08. 16:55

Több mint 158 ezer fiatal vett részt a Határtalanul középiskolai vetélkedőn

A vetélkedő célja, hogy a magyarországi és külhoni középiskolások közelebbről megismerjék a Kárpát-medence magyarlakta területeit.

Több mint 158 ezer anyaországi és külhoni fiatal vett részt a Határtalanul online középiskolai vetélkedőn – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkársága szerdán, a döntő napján az MTI-vel.

A közleményben idézték Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt, aki felidézte:

a Határtalanul középiskolai tanulmányi vetélkedőt azzal a céllal indították el, hogy a magyarországi és külhoni középiskolások közelebbről megismerjék a Kárpát-medence magyarlakta területeit, miközben izgalmas történelmi, irodalmi, földrajzi és néprajzi feladatokon keresztül mérik össze tudásukat.

A Határtalanul középiskolai vetélkedő szorosan kapcsolódik a nemzetpolitikai államtitkárság Határtalanul utazási programjához, amelynek keretében már mintegy félmillió magyarországi középiskolás látogathatott el osztálykirándulás keretében külhoni magyarlakta területekre – közölték.

Potápi Árpád János kiemelte: az, hogy a Határtalanul középiskolai vetélkedő résztvevőinek száma a 150 ezret is meghaladta, világosan jelzi, hogy az új generációban van igény a Kárpát-medencei magyar kultúra megismerésére, a határon túli magyarsággal való kapcsolatok szorosabbra fűzésére – írták.

Öröm látni azt, hogy a nemzetpolitikai programoknak köszönhetően a mai fiatalok már valóban egységes magyar nemzetben gondolkodnak, és sokkal többet tudnak a külhoni magyarságról, mint az előző generációk

– idézték az államtitkárt.

A Határtalanul középiskolai vetélkedő 158 ezer résztvevője közül 41 csapat jutott a döntőbe: 21 anyaországi és 20 külhoni csapat.

Az első helyezett csapat egymillió forint osztálypénzt, a második és harmadik helyezett csapat pedig 300-300 ezer forint osztálypénzt nyer. A döntős csapatok felkészítő tanárai 100-100 ezer forint jutalmat vihetnek haza. A díjazás mellett a tíz legjobb osztály részt vehet az augusztus 23-29. között, Noszvajon megrendezésre kerülő Honfoglaló táborban.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!