Védelem vegyszerek nélkül

2022.06.19. 07:00

Növények, amelyek távol tartják a szúnyogokat

A szúnyogok éjszakai zümmögése, harapásszerű csípése a nyár egyik legtöbb bosszúságot okozó élménye. Annak, aki mégsem akarja azonnal vegyszeres füstölőkkel, mérgekkel átitatott lapocskákkal, spray-kel terhelni a család egészségét, természetes megoldásként a következő növények adhatnak segítséget.

Nemrég tudattuk, hogyan tudunk védekezni a kullancsok ellen természetesen alapanyagokból, házilag készített kullancsriasztókkal, most pedig egy hasonlóan kellemetlen társaságra fókuszálunk. A szúnyogok és egyéb rovarok nem szeretik bizonyos növény illatát. Ilyen növényeket érdemes ültetni a ház közelébe, a teraszra, az ablakpárkányra. 

Ezek azok a számunkra ártalmatlan, sőt, kellemes illatú növények, amelyek hatékonyan űzik el a szúnyogokat.

  1. Kifejezetten taszítják őket a citromfüvek: a hazánkban közismert citromfű (Melissa officinalis), de ugyanígy távol tarthatja őket a vele csak névrokon indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.
  2. Hasonlóan jónak tartják a szúnyogok elkergetésére a mentaféléket: borsmenta, csombormenta, macskamenta. A macskamenta például olyan természetes vegyi anyagot (nepetalacton) tartalmaz, amely hasznos rovarriasztó: kutatások szerint tízszer hatékonyabb, mint a rovarűzőszerek leggyakoribb hatóanyaga, a vegyi úton előállított DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).
  3. A körömvirágban lévő hatóanyagok nem csak a haszonnövények kártevői számára, hanema szúnyogokra is veszélyesek.
  4. Szintén hatékony védelmet nyújt a szúnyogok ellen egy maláriával foglalkozó tanulmány szerint a bazsalikom illóolaja.
  5. A természetes rovarirtó szereket népszerűsítő írások megemlítik még a levendulát és a rozmaringot is.

Hogyan használjuk?

  • Tépjünk le ezekből a növényekből néhány levelet és dörzsöljük be velük a veszélyeztetett testrészeinket.
  • Használjunk természetes alapanyagú körömvirágolajat, a fenti növények illóolajait tartalmazó kozmetikumokat, valamennyire azok is segíthetnek a szúnyogok távoltartásában.
  • Úgyis csökkenthetjük környezetünkben a szúnyoginváziót, ha illóolajakat párologtatunk. A füstölők és illatos gyertyák használatát ugyanakkor jó szívvel nem tudjuk javasolni, mivel, különösen zárt helyiségben, az elégett illóolaj belélegzése káros az egészségre.

Mi az ami még segíthet?

  • A tisztaság nemcsak fél egészség, hanem a szúnyogok távoltartásában is szerepet játszik, a verejtékben lévő anyagok ugyanis vonzzák a szúnyogokat.
  • A fizikai védekezés a leghatásosabb: szereljünk az ablakokra szúnyoghálót, illetve ha nincs mindegyik ablakunkon, a lakást a szúnyoghálós ablakokon keresztül szellőztessük.

Hozzá kell tennünk, hogy a mostanihoz hasonló, hosszabb esős időszakot követő szúnyoginvázió ellen sajnos a fenti praktikák sem nyújtanak teljes védelmet.

 (Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!