Fitnesz

2022.06.02. 21:00

Kiderült melyik napszakban a leghatékonyabb az edzés

A testmozgás bármikor jót tesz, egy friss tanulmány szerint azonban a nők és a férfiak esetében eltérő lehet a legoptimálisabb eredményt biztosító napszak.

A szakértők megállapították, hogy a nők több testzsírt égetnek el a reggeli edzés során, míg a férfiaknál az esti órákban végzett testmozgás számít többet – írja a Magyar Nemzet az amerikai tanulmány alapján, amit a Frontiers Media tudományos folyóiratok kiadója publikált és a BBC szemlézett.

A hormonok, a biológiai óra és az alvás-ébrenlét ciklusok közötti különbségek mind-mind szerepet játszanak abban, hogy mikor a leghatékonyabb az edzés.

A kutatás során harminc férfit és huszonhat nőt figyeltek meg 12 héten át. Minden résztvevő 25 és 55 év közötti, és aktív, egészséges életmódot folytat. A vizsgált időszak alatt egy változatos fitneszprogramot kellett követni, ami tartalmazott nyújtást, sprint- és állóképességi edzést is, emellett speciális étrendet kellett követni.

A kutatók a vizsgálat elején és végén mindenkinek megvizsgálták a hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét, továbbá a vizsgálat során pedig rendszeresen mérték a résztvevők vérnyomását és testzsírját.

A 12 hetes kísérlet végére minden résztvevőnek javult az általános egészségi állapota és a teljesítménye, függetlenül attól, hogy melyik napszakban edzett.

„A legmegfelelőbb időpont a testmozgásra az, amikor a leghatékonyabbnak érezzük magunkat úgy, hogy a napi rutinunkba is kényelmesen be tudjuk illeszteni a testmozgást” – mondta Paul Arciero professzor, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a számunkra legkényelmesebb időponton túl érdemes több tényezőt is figyelembe venni.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!