Rejtélyes jelek

2022.06.16. 13:20

Idegen civilizáció rádiójelét foghatták a kínai tudósok?

Egy kínai és amerikai tudósokból álló kutatócsoport szakmai hírnevét is kockára téve azt állítja, hogy olyan úgynevezett keskenysávú rádiójeleket azonosítottak, amelyek egy Földön kívüli idegen civilizációtól származhatnak. Az állítást azonban sokan vitatják.

A kínai szakértők azt állítják, hogy 

a szokatlan jel – amelyet a világ legnagyobb teleszkópja, az 500 méter átmérőjű kínai Aperture Spherical Telescope (FAST) fogott – az első olyan üzenet lehet, ami egy értelmes, Földön kívüli életformától származik

 A szokatlan jel – amelyet a világ legnagyobb teleszkópja, az 500 méter átmérőjű kínai Aperture Spherical Telescope (FAST) fogott – az első olyan üzenet lehet, ami egy értelmes, Földön kívüli életformától származik, állítják a kínai szakértők –írja a Futurism tudományos portál nyomán az Origo.  

Némileg árnyalja a helyzetet, hogy a bejelentés nem egy lektorált szaklapban, hanem a South China Morning Post című újságban jelent meg, igaz, ebben támogatólag megszólalnak az amerikai Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói is.

A tanulmány szerint a jel egy, a földünkre kísértetiesen hasonlító bolygó, a 2015-ben felfedezett Kepler-438b felől érkezett. Ez a bolygó 473 fényévre található tőlünk, és egy vörös törpecsillag lakhatósági zónájában kering, vagyis folyékony víz lehet a felszínén. Azt maga a kutatócsoport is elismeri, nem kizárt, hogy pusztán egy rádióinterferenciáról van szó, nem idegen civilizáció üzenetéről, de egyelőre mindkét lehetőséget vizsgálják.

A jeleket egy célzottan a Földön kívüli civilizációkat kereső projekt keretében észlelték. A program 2020 novemberében indult és 2021 szeptemberében fejeződött be. Az adatok alapján nagyon valószínűtlen, hogy a jelek természetes forrásból származnának, sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy célzottan küldött vagy szivárgó rádiójelekről van szó.

A publikációban a szerzők arról is írtak, hogy

 a jelet 20 percen át lehetett venni, és a frekvenciasodródás miatt egy forgó égitest felől érkezett, vagyis nem a Fast teleszkóp közelében levő forrás zavarta meg a távcső megfigyelését. 

Összességében a kutatók egyelőre óvatosságra intenek, és folytatják a jel tanulmányozását.

Borítókép: 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!