Még alszunk addig párat

2022.06.04. 18:00

Ennyi idő kell ahhoz, hogy bolygóközi fajjá váljunk

A következő 200 évben az emberiség elég intelligenssé válhat ahhoz, hogy elhagyja a Földet, és bolygóközi életre rendezkedjen be.

Az Arxiv weboldalon megjelent tanulmányban a nyolc szerző arra jutott, hogy az emberiség 2371-ben érheti el az ún. I. típusú civilizáció szintjét – írja az Origo.

A Kardashev-modellt 1964-ben alkották meg, célja pedig az volt, hogy felmérje, egy adott civilizáció milyen közel van a bolygóközi utazás megvalósításához és a világűr meghódításához. A modell főként azon alapul, hogy az egyes civilizációk milyen energiákat tudnak használni és tárolni.

A kutatók szerint az első mérföldkő elérése előtt az emberiségnek meg kell tanulnia, hogyan hasznosíthatja a megújuló energiákat.

  • Az I. típusú civilizáció egy olyan „bolygócivilizáció", ami hasznosította már szülőbolygójának összes fontosabb energiaformáját. Az emberiség ugyanakkor még nem hódította meg teljesen a nukleáris és megújuló energiaforrásokat, így nem minősül I. típusú civilizációnak.
  • A II. típusú civilizációk már „csillagcivilizációk", képviselőiknek tudniuk kell, hogyan szerezzék meg és tárolják az anyacsillaguk által kibocsátott összes energiát.
  • Végül ott van a III. típusú civilizáció, ami a galaxis által termelt energia nagy részét képes az uralma alá vonni.

A tanulmány arra is kitér, hogy előbb-utóbb az emberiségnek el kell hagynia a Földet, hogy túléljen egy későbbi nagyobb katasztrófát. Amennyiben a figyelmeztetés bebizonyosodik, hogy a Föld energiaforrásai végesek, és bolygóközi fajjá kell válnunk, akkor az egy újabb indok arra, miért kell a klímaváltozás ellen harcolni, és új (megújuló, valamint nukleáris) energiaforrásokba fektetni.

Borítókép: Illusztrációfotó / Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!