Igazi ritkaság

2022.06.06. 13:00

Albínó galápagosi óriásteknőst mutattak be egy állatkertben

Albínó galápagosi óriásteknőst mutattak be a közönségnek egy svájci állatkertben pénteken.

A servioni Tropiquariumban májusban a veszélyeztetett faj megőrzését célzó program keretében született két galápagosi óriásteknős. Az egyik fekete, mint a szülei, a másik pedig albínó. Nemük egyelőre nem derült ki.
Ez az első alkalom a világon, hogy albínó galápagosi teknős született egy állatkertben. A vadonban sem láttak eddig albínó egyedeket - írta közleményében az állatkert.

Egy fiatal albínó galápagosi óriásteknős a svájci Vaud kantonban fekvő Servion település Tropiquariumában 2022. június 2-án
Forrás: Jean Christophe Bott / MTI/EPA/Keystone

A több mint száz kilogrammos anya február 11-én rakott le öt tojást, az albínó bébi pedig május 1-jén kelt ki az egyikből. A másik teknős május 5-én kelt ki. Előtte a tojások két és fél hónapig voltak egy inkubátorban.
A hím teknős súlya körülbelül 180 kilogramm. A pár körülbelül 30 éves, és most érte el az ivarérettséget.
A párosodás sikeressége ennél a fajnál csak 2-3 százalék körüli. A teknősbébik születéskor körülbelül 50 grammot nyomnak, és tenyérnyiek.

Borítókép: egy fiatal albínó galápagosi óriásteknős a svájci Vaud kantonban fekvő Servion település Tropiquariumában 2022. június 2-án (MTI/EPA/Keystone/Jean Christophe Bott)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!