Liget Budapest

2022.04.13. 15:15

Látványos újdonsággal gazdagodik a Városliget (képek)

Május elejétől akár 150 méter magasságból nyújt kilátást Budapestre a Városligetben, a Mimóza-dombon létrejövő Ballon kilátó, azaz egy kötöttpályás hőlégballon.

A Liget Budapest projekt keretében megvalósult Városligeti Nagyjátszótér központi eleme egy óriási ballonmászóka, amely Szinyei Merse Pál híres festményének színvilágát idézi meg – emlékeztetett a Ballon kilátó keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Városliget Zrt. vezérigazgatója.


Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta: a Ballon kilátó megnyitásával egy 120 éves tradíció éled újjá, hiszen már a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves kiállításon is üzemelt egy hasonló eszköz. Sőt már maga a Városliget tervezője, Heinrich Nebbien is kilátó funkciót képzelt el a Mimóza-dombra – jegyezte meg.

A Városliget fölé emelkedő légballonok közül a legtöbbször fotózott, a sajtóban kimerítő részletességgel dokumentált szerkezet a Ballon Captif volt, a millenniumi ünnepségek idején, a városligeti Ezredéves Kiállításon. A párizsi léghajós famíliából származó, a repülés tudománya mellett kitűnő üzleti érzékkel is rendelkező Louis Godard kapitány működtette a pányvás léggömböt, amelyik egyszerre 12-14 utast röpített a magasba. Godard kapitány hálóval bevont, 18 méter átmérőjű gömbje hidrogénnel volt megtöltve, s egy gőzgép által hajtott csörlővel szabályozták az erős kötéllel földhöz rögzített repülő eszköz emelkedését és süllyedését. 1896. április 29-én emelkedett először a magasba, s ettől kezdve minden egyes napon tucatnyi emelkedést hajtott végre, kosarában a borsos árú jegyet megfizető, kalandvágyó nőkkel és férfiakkal. Három ezüstforint ellenében 500 méteres magasságba emelte utasait a Ballon Captif. Minden egyes utas nevét egy nagy könyvben rögzítették, Kalmár udvari fényképész pedig mindenkit lefotografált. A léggömb kosara alá erősített trapézon akrobaták szórakoztatták légi mutatványokkal a felszállásra várakozó népes közönséget.

A Szinyei-féle színvilághoz hűen piros-fehér csíkos hőlégballon megfelelő időjárási körülmények esetén egészen 150 méteres magasságba emelkedik, így nagyszerű kilátás nyújt majd nemcsak a megújuló Városligetre, hanem az egész városra – hangsúlyozta.


Gyorgyevics Benedek hozzátette: hasonló attrakció több külföldi helyszínen, például a párizsi Disneylandben, a San Diegó-i Safari Parkban vagy Angkor Vatban is üzemel, de a közép-európai régióban a Városligetben működik majd az egyetlen ilyen kilátó.


Eric Bachelier, a szerkezetet építő Aérophile projektvezetője közölte: a hőlégballon feltöltését héliummal már kedd délután megkezdik. Az MTI kérdésére elmondta, a több mint 6000 légköbméteres ballon szélcsendes időben akár 30 személyt is a magasba tud emelni, teljesen biztonságos körülmények között.


A hőlégballon tervezésekor ugyanis kiemelt hangsúlyt fektettek a biztonsági előírások betartására, így annak minden eleme megfelel az EASA (European Aviation Safety Agency) szabványának. A rendszer szélsebesség- és iránymérővel, környezetihőmérséklet-mérővel, kupolanyomás-jelzővel és töltőgázhőmérséklet-mérővel is rendelkezik, az eszköz csak a megfelelő időjárási körülmények között emelkedik el.

A Ballon kilátóról készült látványterv

A beruházó közlése szerint a Ballon kilátónak otthont adó parkrészt, a Mimóza-dombot a Városliget tájépítészeti megújításának részeként teljes egészében rehabilitálták. Megújult 10 ezer négyzetméternyi zöldfelület és az ahhoz kapcsolódó úthálózat, új utcabútorokat, szemeteseket helyeztek el, elbontották a több mint 700 négyzetméteres, elavult Sörsátrat, helyette pedig jelentősen kisebb alapterületen egy, a megújuló Liget arculatába illeszkedő kávézót és illemhelyiséget alakítottak ki a parkrészen.


A Ballon kilátó üzemeltetésére a Városliget Zrt. 2020-ban nyílt pályázatot írt ki, amelyet a Ballon kilátó Zrt. nyert el 10+5 éves időtávra – közölték.

Borítókép: a Liget Budapest projekt keretében telepített Ballon kilátó a városligeti Mimóza-dombon 2022. április 13-án (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!