Örökségvédelem

2022.03.22. 19:40

Különleges látványossággal gazdagodik a keszthelyi Festetics-kastély (videó)

Főúri étkezőszalont alakítanak ki a Helikon Kastélymúzeumban.

A Helikon Kastélymúzeum tükörtermének felújításával rokokó stílusú étkezőszalont alakítanak ki a keszthelyi Festetics-kastélyban, az egykori gróf-hercegi család ebédlőjének lehető leghitelesebb másaként.

A projektet és a berendezési tárgyakat is bemutató keddi rendezvényen Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos felidézte, hogy 2011-ben jelölték ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, amelyben hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait.

A második világháború idején eltűnt vagy az azokhoz hasonló értékeket a hazai és a külföldi műtárgypiacokról, gyűjtőktől igyekeznek beszerezni, erre az elmúlt években is voltak példák – említette a miniszteri biztos. A keddi  projektbemutatón egy 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonában képező, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készletet mutatott be, amelyek a tükörteremben felállított 12 személyes asztal díszei lesznek.

 

Virág Zsolt kitért arra, hogy kialakítanak a keszthelyi kastélyban egy ezüstkamrát, így újra létrehozható lesz a hercegi kincstár a további, folyamatos bővítéssel. A keszthelyi étkező tartozékainak vásárlására több mint 24 millió forintot biztosítottak a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kht. (NÖF) keretéből, amivel létrehozhatták a nemzeti kastélyprogram egyik legkiemelkedőbb műtárgyegyüttesét.

A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési tárgyak, étkészletek része a 19. századból származó, 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet, amely súlya mintegy hét kilogramm. Az asztal közepén aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók kapnak helyet különféle kiegészítőkkel – ismertette.

Hozzátette, hogy egy 1870 körül Franciaországban készült szövött szőnyeg is a berendezéshez tartozik, továbbá azok a XV. Lajos korabeli rokokó székek, valamint karosszékek, amelyeket szintén egy külföldi átverésen tudtak megvásárolni. Ugyancsak itt helyezik el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.

Szilágyi Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a bemutatón arról beszélt, hogy a Keszthelyre látogató turisták több mint 80 százaléka már az első teljes napján felkeresi a kastélymúzeumot. A mobiltelefonok cellaadatai szerint tavaly mintegy 430 ezren fordultak meg a kastélynál.

Az MTÜ törekvése az, hogy minél több hasonló, nemzetközi színvonalú, négyévszakos turisztikai attrakció várja a vendégeket Magyarországon. Zala megyébe csak a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program részeként 34,5 milliárd forint támogatás érkezett, de idén folytatódik a három keszthelyi strand fejlesztési programja is – ismertette a vezérigazgató-helyettes.

Évente csaknem 10 millió turista mintegy 29 millió vendégéjszakát tölt a magyarországi szálláshelyeken, néhány mutatóban már sikerült a járvány előtti adatokat is elérni. Keszthelyen tavaly 51 ezer vendég 163 ezer éjszakát töltött, 84 százalékuk belföldi volt. A vendégszám 21 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot, és csaknem megközelítette a 2019-est – ismertette Szilágyi Szabolcs.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a keszthelyi az ország leglátogatottabb kastélya, a Covid-járvány előtt évente több mint 240 ezer vendéget fogadott, tavaly pedig 190 ezret, több mint ötven százalékuk visszatérő vendég. Az intézmény jelenleg 18 pályázati projektet valósít meg – nagyobb részt európai uniós forrásból –, amelyek értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, ezek egyebek közt érintik a kastély felújítását, a park kibővítését és a fenékpusztai majorság rekonstrukcióját.

Nemrégiben fejeződött be mintegy másfél milliárd forintos költségből egy új dioráma kialakítása a vadászati kiállításon, az első magyarországi kocsi replikájának építése, illetve a kastély tükörtermének teljes körű restaurálása. Ez utóbbi a leendő főúri étkezőszalon kialakításának ad helyet a jövőben – tette hozzá az igazgató.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, országgyűlési képviselő-jelölt (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a Festeticsek öröksége a térség egyik legjelentősebb turisztikai vonzereje, a kastély folyamatos fejlesztése az egész ország javát is szolgálja.

 

Borítókép: Látogatók fényképet készítenek magukról a keszthelyi Festetics-kastély parkjában 2021. május 1-jén. Fotó: MTI/Varga György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!