A bűzre figyeltek fel a vámosok

2022.02.22. 18:36

Srí Lanka háromezer tonna szemetet küldött vissza az Egyesült Királyságba

Srí Lanka a héten visszaküldte az Egyesült Királyságba a jogellenesen a dél-ázsiai szigetországba szállított, 263 konténernyi, mintegy 3000 tonna szemét utolsó adagját is – jelentették be Srí Lanka-i hivatalos források kedden.

Adzsit Véraszundra környezetvédelmi főigazgató-helyettes azt mondta, az utolsó 45 konténert hétfőn indították útnak.

Az ázsiai ország vámhivatala két évvel ezelőtt azonosította a nagy mennyiségű hulladékot, amelynek a vámnyilatkozat szerint újrahasznosítható dolgokat, a többi között matracokat, szőnyegeket és rugókat kellett volna tartalmaznia, de a bűz felkeltette a vámosok érdeklődését, akik a konténereket kinyitva rothadó, sokszor veszélyes hulladékot, például halottasházakból származó anyagokat találtak.

Colombo 1992-ben ratifikálta a veszélyes hulladékok tárolásáról és szállításáról szóló Bázeli Egyezményt.

Délkelet-Ázsia több állama szólalt fel az elmúlt években az ellen, hogy fejlett országok a térségbe szállítják hulladékukat, és kijelentették: nem kívánnak lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek. A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – 2018-ban bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi országába.

Borítókép: az utolsó 45 konténert hétfőn indították útnak (Ishara S. Kodikara/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!