Megszületett a döntés

2022.02.06. 08:10

Felszámolják az Egyesült Államok legnagyobb halálsorát

Az áthelyezéseknek köszönhetően a halálraítéltek olyan létesítményekbe kerülhetnek, ahol munkaprogramok működnek.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó bejelentése szerint 2 éven belül felszámolják az Egyesült Államok legnagyobb halálsorát a kaliforniai San Quentin börtönkomplexumban, és más börtönökbe szállítják át a halálra ítélt rabokat.

Gavin Newsom határozottan ellenzi a halálbüntetés intézményét.

A felszámolás folyamata már el is kezdődött.

Kaliforniában jelenleg körülbelül 700 halálraítélt tölti büntetését. A San Franciscótól északra található San Quentin az egyetlen kivégzőkamrával rendelkező börtön az államban. A szobát, amely 853 ezer dollárba került, sohasem használták. Oregon államban 2 évvel ezelőtt zajlott le hasonló folyamat, csak ott sokkal kevesebb volt az áthelyezett halálraítéltek száma.

Az Egyesült Államokban 1978-ban vezették be újra a halálbüntetést. Kaliforniában azóta 13 embert végeztek ki.

2006-ban felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, miután egy szövetségi bíró szerint a méreginjekció vélhetőleg alkotmányellenes. A kaliforniai választókat 2012-ben és 2016-ban is megkérdezték a halálbüntetés eltörléséről, de a szavazók többsége egyik alkalommal sem támogatta a kezdeményezést. 2019-ben Gavin Newsom végül rendeletben döntött a halálos ítéletek felfüggesztéséről.

A demokrata párti kormányzó hétfőn etikátlannak nevezte a kivégzéseket.

Gavin Newsom szerint hibás a rendszer, ugyanis az, hogy valaki a halálsoron végzi-e, jobban függ a vagyontól és az etnikai hovatartozástól, mint attól, hogy valaki bűnös-e vagy sem. Jelezte, hogy szeretne az Egyesült Államok más részein is reformokat kezdeményezni a kérdésben. Az áthelyezéseknek köszönhetően a halálraítéltek olyan létesítményekbe kerülhetnek, ahol munkaprogramok működnek. Így valamelyest kompenzálhatják az elkövetett bűncselekményeket, miután a munkájukból származó bevételekkel áldozataik hozzátartozóit kárpótolják.

Az amerikai tagállamok közül Kaliforniában, Floridában és Texasban vannak a legtöbben halálsoron.

A halálbüntetéseket nyilvántartó amerikai információs központ szerint az Egyesült Államok 50 tagállamából 23-ban eltörölték a halálbüntetést.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!