Elbúcsúztak Adától

2022.01.21. 11:15

Nem tudták megmenteni az elárvult medvebocsot

Nem tudták megmenteni a behavazott délkelet-lengyelországi erdőkben betegen és magányos talált barnamedvebocsot, ezért elaltatták a nem egészen egyéves állatot.

A fiatal medve előrehaladott anaplazmózisban, egy kullancsok által terjesztett betegségben szenvedett, amelynek a központi idegrendszerre gyakorolt hatását semmilyen módszerrel nem tudták visszaszorítani - közölték az állatorvosok a przemysli Védett Állatok Rehabilitációs Központjában.

Az Adának elnevezett hím medvére a végletekig legyengülve bukkantak erdészek a múlt hét elején. A menhelyen észrevették, hogy az állat központi idegrendszeri tüneteket mutat, például remeg a feje. 

Az állatorvosok megállapították, hogy a bocs anaplazmózisban, a fehérvérsejtek károsodásával és elpusztulásával járó, baktérium okozta betegségben szenved, amelyet a közönséges kullancs terjeszt.

A przemysli vadállatkórházban Ada több mint egy héten át részesült orvosi - antibiotikum- és egyéb - kezelésben, de tüneteit, köztük a fejremegést nem sikerült csillapítani. A kór megtámadta az agyát, a tüdejét, a bocs nem tudott tartósan megállni a lábán, nem tudta koordinálni a mozgását, remegés vett rajta erőt. Az állatorvosok szerint az állat nem lett volna képes az önálló életre.

"Minden lehetőséget kimerítettünk. Azt akartuk, hogy szabadon, fájdalom vagy fogyatékosság nélkül élhess. De most elengedünk..." - búcsúztak tőle az állatorvosok az intézmény Facebook-oldalán.

A kismedve elaltatásáról a természetvédelmi hatóságokkal egyeztetve hozták meg a döntést az állatkórházban.

Jakub Kotowicz, a przemysli központ helyettes vezetője szerint a fiatal medvét a betegség kelthette fel téli álmából, vagy az, hogy nem sikerült elég energiát gyűjtenie a télre, és élelemkeresés céljából hagyta el rejtekhelyét. De az is lehet, hogy az egész medvecsalád felébredt téli álmából az enyhe tél miatt, a bocs pedig lemaradt a többiektől, vagy azok visszautasították. Az anyjának nem találták nyomát, amikor rábukkantak a kölyökre.

Lengyelországban kevés, legfeljebb 100 barnamedve élhet, ezért szigorúan védik őket.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!