Virológia

2021.11.08. 10:45

Rossz hír az állattartóknak: kutyákra és macskákra is veszélyes az új koronavírus-fertőzés

Az új koronavírussal fertőződött háziállatok esetében is kimutatták brit kutatók, hogy a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) a Covid–19-ben szenvedő emberekhez hasonlóan.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Veterinary Record című állatorvos-tudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában megjelent alfa variánsát (B.1.1.7.).

Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje, illetve két másik macskánál és egy kutyánál mutattak ki antitestet a vérükben két–hat héttel azután, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk.

Ezen állatok esetében több gazdánál lépett fel légzőszervi betegség hetekkel azelőtt, hogy az állat beteg lett, vagy pozitív lett a Covid–19-tesztje – olvasható a Phys.Org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás.

„Tanulmányunk bemutatja a Covid–19 alfa variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit, és nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-CoV-2 vírussal”

– mondta Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője.

„Bemutattuk a súlyos szívrendellenességek jellemezte atipikus klinikai tüneteket, amelyek jól ismert komplikációk a Covid–19-ben szenvedő emberek esetében, de háziállatok esetében még soha nem írták le”

– tette hozzá.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a Covid–19 és megfigyeléseik szerint a fertőzés emberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!