nem nyugszik a tűzhányó

2021.10.14. 06:45

Már 1500 épületet pusztított el a lávafolyam a Kanári-szigeteken

Már mintegy 1500 épületet és 656 hektárnyi földterületet pusztított el a forró lávafolyam a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén – derült ki az Európai Unió Kopernikusz elnevezésű Föld-megfigyelési programjának műholdas méréseiből szerdán.

This handout photograph taken and released by the Spanish Military Emergency Unit (UME) on October 9, 2021 shows a member of the UME monitoring the lava flow produced by the Cumbre Vieja volcano, on the Canary island of La Palma. (Photo by Luismi Ortiz / UME / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / LUISMI ORTIZ / SPANISH MILITARY EMERGENCY UNIT (UME)" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: UME/AFP

Fotó: Luismi Ortiz

A Cumbre Vieja vulkán három hete tört ki, aktivitása azóta is folyamatos, egymást követik a kisebb földrengések és állandó a morajlás.

A mindent elborító vulkáni hamu miatt védőszemüveg, szájmaszk és kesztyű viselését ajánlják a tűzhányó közelében élőknek.

„Sajnálatos módon a tudományos testület azt közölte, hogy a vulkán aktivitása nem szűnik” – mondta Pedro Sánchez spanyol kormányfő, aki negyedszer látogatott el a szigetre a vulkánkitörés kezdete óta.

A hömpölygő lávafolyam hatalmas sziklákat is magával sodor
Fotó: Spanyol Geológiai és Bányászati Intézet/AFP

A miniszterelnök sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a legfontosabb az emberi élet védelme és szerencsére a katasztrófának nem volt halálos áldozata. A tennivalók közül most az első, hogy megoldják azoknak a lakhatását, akik mindenüket elveszítették.

Meg kell várni a vulkánkitörés végét, hogy a károkat és a helyreállításhoz szükséges összegeket meg lehessen határozni – mondta, hozzátéve, hogy a központi kormány eddig 224 millió euró (80,6 milliárd forint) értékben döntött rendkívüli támogatásról a sziget javára.

A vulkán három kürtőjéből hömpölygő láva időről időre új irányt vesz, emiatt kedd este mintegy 800 embert telepítettek ki Los Llanos de Aridane település La Laguna negyedéből.

Szerdán hatósági felügyelet mellett hazamehettek, hogy további értékeket, személyes tárgyakat vehessenek magukhoz. A környéken azok közül is sokan elkezdtek csomagolni, akiket nem szólítottak fel távozásra, mert nem az újonnan kijelölt utcákban van a háza.

A sziget 14 települése közül négyet érint a természeti katasztrófa, a kitörés kezdetén mintegy hatezer embert kellett evakuálni elővigyázatosságból.

A Leales.org állatvédő szervezet drónokkal pásztázza a lávával elöntött területeket bajba jutott állatok után kutatva. Több kutyára bukkantak így, és amíg a kimentésük lehetségessé válik, drónokkal szállítanak vizet és élelmet az állatoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!