medvetámadás

2021.07.12. 18:09

Csapdába csalták és megölték a gyilkos grizzlyt Montana államban

Csapdába csalták és megölték az amerikai Montana államban a grizzlyt, amely keddre virradóra egy kempingben kivonszolt a sátrából és megölt egy kerékpártúrán lévő 65 éves kaliforniai ápolónőt.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A szökésben lévő grizzly a tragédia helyszínétől, Ovando településtől néhány kilométerre szerdára virradóra megtámadott egy tyúkólat. A vadászok a közelben egy megfigyelés alatt tartott csirkeketrecet helyeztek el abban a reményben, hogy sikerül a medvét visszacsalogatni. Ez meg is történt, az állattal péntek reggel végeztek.

A medve mérete, színe és tyúkketrecek elleni támadás módja, a két helyszínen talált lábnyomok hasonlósága miatt a hatóságoknak meggyőződése, hogy a gyilkos medvével sikerült végezniük, de teljes bizonyosságot csak a DNS-vizsgálat ad, addig is a környékbeli kempingek kötelesek zárva tartani.

A több mint 180 kilogrammos grizzlymedve az éjszaka kellős közepén vonszolta ki sátrából a nyugdíjas ápolónőt, aki két társával volt hegyvidéki kerékpártúrán. A másik két túrázó is felébredt a támadás zajára, és medveriasztó spray-vel elkergették a vadállatot, de a megtámadott nő életét már nem tudták megmenteni.

Az alig száz lakosú Ovando 97 kilométerre északnyugatra fekszik Helenától, Montana állam fővárosától. A településtől északra erdős, hegyes a táj, ott található a Glacier Nemzeti Park, amely egész Kanadáig húzódik, és mintegy ezer grizzly otthona. Ezen a környéken ritkán fordul elő végzetes medvetámadás. Az elmúlt húsz évben hármat jegyeztek fel, beleértve a keddi támadást is. Egy másik térségben, a mintegy 700 medvének otthont adó Yellowstone Nemzeti Parkban és környékén húsz év alatt nyolc embert téptek szét grizzlyk.

Valaha mintegy 50 ezer grizzly élt Észak-Amerika hegyvidéki területein, az 1900-as évek elejére azonban csaknem kipusztultak. A kihalás fenyegette fajt 1975 óta szövetségi törvény védi az Egyesült Államok egybefüggő kontinentális területén, ennek hatására több vidéken lassan gyarapszik a barnamedvék észak-amerikai alfajának számító grizzlyk száma.

Borítókép: Grizzly Montanában / Illusztrációfotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!